GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Maltas regering ansvarig för mord på journalist

Maltas regering har skuld i journalisten Daphne Caruana Galizias död. En statlig utredning har kommit fram till att man borde ha insett att reporterns liv var i fara, skriver BBC.
Malta • Publicerad 29 juli 2021
Journalisten Daphne Caruana Galizia dödades av en bilbomb 2017. Arkivbild.
Journalisten Daphne Caruana Galizia dödades av en bilbomb 2017. Arkivbild.
Foto: Rene Rossignaud/AP/TT

Daphne Caruana Galizia omkom när hennes bil sprängdes den 16 oktober 2017. I december samma år åtalades tre personer för mordet. I yrket som reporter granskade Caruana Galizia korruptionen i landet och var Maltas mest profilerade grävande journalist.

Mordet på den grävande journalisten Daphne Caruana Galizia gav svallvågor i alla delar av den lilla önationen i Medelhavet. Flera högt uppsatta affärsledare och politiker har tvingats avgå eller lämnat offentligheten efter mordet.

Landets dåvarande premiärminister Joseph Muscat avgick i december 2019 efter stora protester. Innan dess godkände han att en fristående utredning tillsattes och under de senaste två åren har många vittnen förhörts, bland dem polisutredare, politiker och andra journalister.

I en 437 sidor lång rapport har utredningen kommit fram till att regeringen" skapat ett klimat där högt uppsatta personer kunnat begå brott utan att straffas". Det finns också olämpligt nära relationer mellan storföretag och regeringen i landet.

Kommissionen har letts av tre domare, som genomfört den statliga utredningen. Resultatet presenterades under torsdagen med slutsatsen att regeringen kände till hoten mot Caruana Galizias liv, utan att vidta nödvändiga åtgärder.

Fakta: Mordet på Daphne Caruana Galizia

Daphne Caruana Galizia var en 53-årig journalist som undersökte misstankar om korruption och penningtvätt. Hon dödades av en bilbomb 16 oktober 2017.

Två månader efter dådet greps tre män som åtalats för att ha planterat bomben i journalistens bil. Caruana Galizias familj är dock övertygad om att mordet var beställt på högre ort.

Vid tidpunkten för sin död undersökte hon allvarliga korruptionsmisstankar mot några av landets mäktigaste män – Keith Schembri och dåvarande energiministern Konrad Mizzi, som enligt läckta dokument från en advokatbyrå upprättat brevlådeföretag i skatteparadiset Panama.

Tre män misstänktes för att ha placerat bilbomben i Daphne Caruana Galizias bil. En av dem erkände och dömdes till 15 års fängelse tidigare i år. Misstankarna kvarstår mot de andra två.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.