Annons
Nyheter

Man anhållen för folkmord i Rwanda

En man i Göteborg har gripits och anhållits provisoriskt som misstänkt för att ha deltagit i folkmordet i Rwanda 1994. Mannen greps enligt en internationell efterlysning.
Brott • Publicerad 16 december 2020
En minnesplats för tusentals människor som dödades vid en kyrka under folkmordet i Rwanda 1994. Nu har en man som misstänks ha deltagit i folkmordet gripits i Göteborg.
En minnesplats för tusentals människor som dödades vid en kyrka under folkmordet i Rwanda 1994. Nu har en man som misstänks ha deltagit i folkmordet gripits i Göteborg.Foto: Ben Curtis/AP

Mannen greps i måndags. Rwanda har begärt att få honom utlämnad, skriver Göteborgs-Posten.

Själv hävdar mannen att fel person gripits. Enligt sin svenska identitet är den anhållne medborgare i ett annat afrikanskt land, och har ett annat efternamn än den efterlyste.

Annons

Anhållandet är provisoriskt i högst 40 dagar och har fastställts av Göteborgs tingsrätt. Nu ska justitiedepartementet begära att få handlingar från Rwanda.

Medan frågan om utlämning behandlas, har den svenska polisen startat en egen utredning för att kunna vidta åtgärder i ärendet.

Den efterlyste mannen är misstänkt för folkmord, anstiftan till folkmord, medhjälp till folkmord samt grovt folkrättsbrott.

Cirka 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda 1994, som leddes av extremnationalister inom majoritetsfolket hutu. De flesta av offren tillhörde minoritetsfolket tutsier.

Ifjol dömde Svea hovrätt en man till livstids fängelse för att han dödat hundratals personer under folkmordet i Rwanda.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons