Annons
Nyheter

Man åtalas för knivdåd mot tidigare klasskamrat

Mannen gick till knivattack mot en kvinna och hennes dotter i ett trapphus i Örebro tidigare i år. Mamman dog och den yngre kvinnan, som mannen aktivt hade sökt upp, fick allvarliga skador.
Nu åtalas 26-åringen för mord och mordförsök.
Brott • Publicerad 8 maj 2023
Mannen åtalas vid Örebro tingsrätt för mord och mordförsök. Arkivbild.Foto: Filip Erlind/TT

Den 26-årige mannen gick till angrepp mot de båda kvinnorna i det trapphus där mamman bodde den 11 februari. Han har konstaterats lida av en allvarlig psykisk störning.

Mannen hade tagit sig dit i jakt på den yngre kvinnan, som för flera år sedan hade gått en gemensam kurs i skolan med mannen, enligt åklagare Anders Persson.

Annons

– De sitter och tittar på tv och hör hur det rycker i brevlådeinkastet och då öppnar den yngre kvinnan dörren för att se vem det är. Då ser hon att det är den här mannen som hon känner igen från skolan, säger Persson.

När mamman, som var i 50-årsåldern, sedan ansluter uppfattar hon att det är en olustig situation och säger att hon ska ringa polisen. Då går mannen till angrepp med kniv, enligt Anders Persson.

– Sedan är det i full gång och de tumlar ner i trapphuset ända ner till porten, där han utdelar väldigt många knivhugg mot den äldre kvinnan. Även den yngre kvinnan har mycket skador.

Mannen lider av vad åklagaren betecknar som vanföreställningar och har sagt att den yngre kvinnan är en rysk agent som ingår i ett nätverk som försökt värva honom. Han hade därför sökt upp henne för att be henne lämna honom ifred.

– Han hade varit där flera gånger tidigare och rekat och försökt samla mod, säger åklagaren.

Bevisen mot mannen består bland annat av en film som fångat delar av händelseförloppet. Även kniven och blodspår binder honom till platsen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons