Annons
Nyheter

Man avled efter missad hjärtinfarkt

En man i 80-årsåldern hade smärtor i buken och larmade ambulans. Trots det tog det flera timmar innan vården konstaterade att det rörde sig om en pågående hjärtinfarkt.
Vård • Publicerad 18 juli 2021
En man i 80-årsåldern avled i februari efter att ha slussats runt mellan vårdenheter i Region Gävleborg. Arkivbild.
En man i 80-årsåldern avled i februari efter att ha slussats runt mellan vårdenheter i Region Gävleborg. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Mannen avled dagen efter på grund av komplikationer från hjärtinfarkten och enligt Inspektionen för vård omsorg (Ivo), kan den fördröjda diagnosen ha bidragit till hans död, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg.

Det var i februari i år som mannen blev dålig. När ambulansen kom var hans blodtryck inte mätbart, men i stället för att transporteras till akuten fick han en sjuktransport till hälsocentralen inbokad samma dag.

Annons

Väl där skickades han i taxi till akuten, där personalen till slut kunde konstatera att det rörde sig om en hjärtinfarkt. Ivo bedömer att diagnosen dröjde 4,5 timmar. På grund av ett missförstånd dröjde det sedan ytterligare innan mannen väl opererades.

”Vi beklagar den tragiska utgången för patient och anhöriga,” säger Agneta Larsson, chefläkare hos Region Gävleborg, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons