Annons
Nyheter

Man döms för 90 våldtäkter i Sydafrika

En sydafrikansk domstol har funnit en 38-årig man skyldig till 90 fall av våldtäkt.
Det yngsta offret var bara nio år.
Sydafrika • Publicerad 9 november 2022
En bild från augusti då kvinnor i Sydafrika protesterade efter att åtta kvinnor blivit utsatta för gruppvåldtäkt. Arkivbild.
En bild från augusti då kvinnor i Sydafrika protesterade efter att åtta kvinnor blivit utsatta för gruppvåldtäkt. Arkivbild.Foto: Shiraaz Mohamed/AP

Mannen ska ha riktat in sig på flickor i skolåldern och tvingat barnen att se honom utföra våldtäkter på andra under en nio år lång period. Det finns även vuxna offer.

"Han valde ut sina offer då de gick till eller kom från skolan eller jobbet på morgonen eller kvällen", säger Lumka Mahanjana, talesperson för åklagarmyndigheten, i ett uttalande.

Annons

Vissa blev utsatta i sitt eget hem. Mannen kunde låtsas vara en elektriker som kom förbi för att ordna varmvattnet eller andra hushållsapparater.

38-åringen begick brotten i orten Ekurhuleni, öster om Johannesburg, åren 2012–2021. Han greps i mars i fjol efter att han försökt återvända till ett tidigare offers hem.

Förutom att mannen döms för 90 fall av våldtäkt döms han dessutom för ett stort antal andra brott. Till exempel 43 fall av människorov och två fall av misshandel.

Mannen har erkänt brotten.

Med domen vill rättsväsendet sända ett budskap om att den här typen av genderbaserat våld inte kommer att tolereras, enligt åklagarmyndigheten.

Domen kommer en vecka efter att landets president Cyril Ramaphosa förklarade det genderbaserade våldet som den främsta "pandemin" i landet.

Sydafrika har skakats av en rad fasansfulla brott mot kvinnor, inklusive den uppmärksammade gruppvåldtäkten på åtta kvinnor i juli där där fjorton män häktades. Männen släpptes senare i brist på bevis.

Straffet väntas utdömas i början av december.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons