Annons
Nyheter

Män misstänks ha utpressat barnfamiljer

Två män åtalas för att ha pressat åtta barnfamiljer på pengar i Blekinge. Männen ska ha kontaktat föräldrarna och påstått att deras barn varit skyldiga pengar och hotat att skada dem om inte summorna betalades ut, skriver .
Brott • Publicerad 23 januari 2022
Två män har åtalats vid Blekinge tingsrätt misstänkta för utpressning. Arkivbild.
Två män har åtalats vid Blekinge tingsrätt misstänkta för utpressning. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

De två männen, 21 och 31 år gamla, ska ha fått fem familjer att betala sammanlagt 22 700 kronor för de påstådda skulderna som bland annat handlade om påhittade köp av alkohol. I tre andra fall fick inte utpressarna någon betalning.

BLT återger ett samtal där pappan vägrade betala och sade till uppringaren att det inte fanns någon skuld. Utpressaren blev då aggressiv och hotade med att komma till familjens bostad.

Annons

– Ja gör det, svarade pappan, varpå utpressaren gav upp.

Det var de fall där betalning skedde via Swish som avslöjade utpressarna då telefonnumren kunde spåras till de konton dit pengarna gick.

Polisen kunde också spela in ett av samtalen, vilket underlättade åklagarens arbete.

– All bevisning är bra att ha, och om man då har ett inspelat samtal så har man ju exakt vad som sades. Dessutom kan du höra tonen i rösten på den eller de som ringer, säger Stina Brindmark, åklagare vid åklagarkammaren i Karlskrona, till BLT.

De åtalade männen är också misstänkta för inblandning i flera andra brott.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons