Annons

"Man vill ändra på allt som blivit fel"

Vilket är bästa sättet att varva ner efter en jobbig förlust? Sveriges spelmotor Jim Gottfridsson har svaret klart: Han vill se matchen igen, så fort det går.
Handboll • Publicerad 13 januari 2020
Jim Gottfridsson ser handboll som ett schackspel, där man med videons hjälp kan dra lärdom av tidigare matcher. Han skyndade sig att se den snöpliga förlusten mot Slovenien igen – och nu ska Polen få sota för Sveriges misstag.
Jim Gottfridsson ser handboll som ett schackspel, där man med videons hjälp kan dra lärdom av tidigare matcher. Han skyndade sig att se den snöpliga förlusten mot Slovenien igen – och nu ska Polen få sota för Sveriges misstag.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En spelmotor (eller "mittnia") i handboll har god hjälp av att ha en analytisk blick och vara taktiskt intresserad. Man behöver inte prata länge med den svenska EM-truppens lagkapten Jim Gottfridsson för att märka de egenskaperna.

– Handboll är ett schackspel, Man försöker flytta motståndarna och göra nånting de inte är beredda på. Lyckas man med det, har man stora möjligheter att göra mål, säger han.

Annons

Men i söndagens match mot Slovenien körde det svenska anfallet fast. Det blev bara 19 mål, medan slovenerna gjorde 21. En tung förlust för Sverige.

Kunde inte släppa

Då visste Gottfridsson vad han skulle göra när laget återvänt till sitt hotell. Han brukar se varje match inspelad dagen efter.

– Men som i går, när man ligger och är sur i sängen, då kan jag inte släppa matchen. Då tittar man en gång igen direkt efter matchen. Man vill spela handboll igen.

Som spelförare tänker han förstås mycket under matchens gång, och vill styra sina kamrater.

– Jag försöker skapa en blick om hur jag vill ha det. Samtidigt är allting så klart mycket lättare att se på video efteråt. Där ser du verkligen skillnad på vad en halvmeter gör, säger Gottfridsson och tänker på hur spelarna rör sig (eller inte).

I ett mästerskap, där det är tätt mellan matcherna, blir videoanalysen extra viktig.

– Man blir ingen bättre handbollsspelare över dagen. Det är bara detaljer man kan flytta på, beskriver han utvecklingsarbetet under EM.

Direkt efter söndagens match var Jim Gottfridsson självkritisk mot att det svenska anfallet saknat bredd. Videogranskningen, delvis tillsammans med tränarna, förde hans tanke vidare på samma spår.

– Man har väl fått en idé eller två om hur man måste pressa spelet utåt.

– Det är små detaljer som man måste vara väl medveten om. Två, tre steg åt ett håll eller ett annat gör stor skillnad för hela laget.

Stort Polen

Annons

I den sista, avgörande gruppspelsmatchen ställs Sverige mot Polen. Det är ett lag som delvis liknar det slovenska – fast lite sämre.

– Polen är ett väldigt stort lag, med stor skyttekraft. Deras försvar är också väldigt stora i mitten, säger Jim Gottfridsson.

– Det var skönt att få matchen mot Slovenien. Nu kan man spela samma spel och veta vad man ska göra bättre.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons