Annons
Nyheter

Många ansöker felaktigt om riskgruppsstöd

Coronaviruset • Publicerad 5 januari 2021
Omkring en tredjedel som ansöker om riskgruppsersättning hos Försäkringskassan omfattas inte av ersättningen. Arkivbild.
Omkring en tredjedel som ansöker om riskgruppsersättning hos Försäkringskassan omfattas inte av ersättningen. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

De som tillhör en riskgrupp och inte kan arbeta på grund av smittorisken har rätt att ansöka om ekonomisk ersättning hos Försäkringskassan, men runt en tredjedel av de som ansöker gör det förgäves, eftersom de inte omfattas av försäkringen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det är en ny försäkring, och det är en tillfällig försäkring i en exceptionell tid. Det tar tid innan alla förstår och är med på villkoren, säger Ola Kristiansson, som ansvarig för ersättningen på Försäkringskassan, till radion.

Annons

Runt 10 000 personer hade ansökt om riskgruppsersättningen i mitten på december, vilket var färre än väntat. Av dem har 60 procent beviljats ersättning.

– Äldre är ju en riskgrupp, men de är inte målgrupp för den här försäkringen, säger Ola Kristiansson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons