Annons
Nyheter

Ingen gripen för mord vid skola i Eskilstuna

Elever och andra personer blev vittnen till skjutningen vid en gymnasieskola i Eskilstuna där en man i 20-årsåldern dödades. Efter skjutningen försvann två personer på en elskoter och fortfarande är ingen gripen.
Brott • Publicerad 7 april 2023
En man i 20-årsåldern sköts till döds på en parkeringsplats vid Rekarnegymnasiet i Eskilstuna.
En man i 20-årsåldern sköts till döds på en parkeringsplats vid Rekarnegymnasiet i Eskilstuna.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Larmet om höga smällar vid Rekarnegymnasiet i Eskilstuna kom till polisen vid 15.30-tiden. På platsen hittades en skottskadad man och flera chockade vittnen.

Den skjutne mannen, som är i 20-årsåldern, var känd av polisen sedan tidigare.

Annons

– Vi har inte kännedom om någon hotbild mot den här personen, men han har kopplingar till den gängkonflikt vi haft i Eskilstuna och han figurerar i några utredningar, säger Camilla Helgesson, tillförordnad utredningschef vid polisen i Sörmland på en digital pressträffen under långfredagen.

Två personer ska ha lämnat platsen på elskoter.

– De uppgifter vi har är att det ska vara två mörkklädda personer som försvinner från platsen. Vi bearbetar den informationen just nu, tillägger hon.

Vid 22-tiden på fredagskvällen hade polisen ännu inga uppgifter om att någon person gripits.

Var elev på skolan

Skjutningen skedde nära den gymnasieskola där den döde mannen själv var elev.

– Det fanns väldigt många vittnen och elever, så platsen spärrades av och vittnesuppgifter inhämtades, säger Oscar Nissfolk, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

Offret fördes till sjukhus med ambulans, men vid 17-tiden meddelades att mannen dött av sina skador. En förundersökning om mord har inletts.

– Det var mycket elever i området som också blev vittnen till delar av händelsen, säger Nissfolk.

I närheten av platsen ligger även en förskola. Flera barn var ute och lekte på gården under händelsen och fick inrymmas.

Kartlägger kopplingar

Polisen understryker flera gånger under pressträffen att man är i de inledande faserna av utredningsarbetet, men att man tittar på kopplingar till pågående ärenden som kopplas till gängkriminaliteten.

Annons

– Vi är i början av förundersökningen och samlar in informationen från gårdagen och försöker bygga det här pusslet, säger Camilla Helgesso.

Hittills har man börjat samla spår, vittnesmål och digitala spår.

– Vi jobbar med underrättelsetjänsten som kartlägger nätverken här för att se vilka motiv som kan finnas för risken för vedergällningen är överhängande, säger Oscar Nissfolk.

Flera skjutningar på senare tid

Eskilstuna har under den senaste tiden drabbats av ett stort antal skjutningar, torsdagens är den tredje i år.

Förra året sattes även ett dystert rekord i Eskilstuna med 31 skjutningar. Bland dem en uppmärksammad skjutning på en lekplats där en mamma och hennes femårige son träffades av misstag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons