Annons

Många döda i flygräder i nordvästra Syrien

Minst ett tiotal civila personer har dödats i nya flyganfall i provinsen Idlib i nordvästra Syrien, enligt krigsobservatörer och vittnen.
Anfallen blev ett första avbrott i ett eldupphör som hunnit vara i två dagar.
Syrien • Publicerad 15 januari 2020
En pojke sitter i en bil och gråter efter att stridsplan anfallit orten Ariha på onsdagen.
En pojke sitter i en bil och gråter efter att stridsplan anfallit orten Ariha på onsdagen.Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT
Människor passerar rasmassor av byggnader efter flyganfall i Ariha.
Människor passerar rasmassor av byggnader efter flyganfall i Ariha.Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

Ryska stridsflygplan har anfallit flera orter i provinsen och de syriska regeringsstyrkornas plan anföll bland annat huvudorten Idlib. Där träffades bland annat en grönsaksmarknad, enligt den Storbritannienbaserade observatören Syriska människorättsobservatoriet, som uppger att minst 18 civila människor dödats.

Vittnen säger till Reuters att åtminstone 15 dödades när marknaden bombades. Räddningsarbetare säger till samma nyhetsbyrå att minst tre civila dödats i flyganfall i andra orter.

Annons

Ryssland, som hjälpt Assad-regeringen att återta kontroll över stora delar av landet, sade tidigare i veckan att man ordnat säkra korridorer där människor i rebellkontrollerade områden skulle kunna fly. Men enligt invånare i Idlib är det få som har flytt, då man fruktar vedergällning. Många har däremot flytt till något säkrare områden längs med gränsen till Turkiet.

Eldupphöret som trädde i kraft för två dagar sedan förhandlades fram mellan Ryssland och Turkiet. I den Rysslandsledda offensiven för att återupprätta regeringskontroll i Idlib hade då pågått i över en månads tid, lett till hundratals människors död och drivit hundratusentals på flykt.

Provinsen kontrolleras till större delen av den al-Qaidakopplade milisen Hayat Tahrir al-Sham, men Turkietstödda milisgrupper finns också i området.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons