Annons
Nyheter

Många dödade inför påvens besök i Sydsudan

Minst 21 personer har dödats i en attack mot boskapsuppfödare i Sydsudan, meddelar lokala myndigheter. Attacken skedde dagen före påve Franciskus besök i det konfliktdrabbade landet för att mana till fred.
Sydsudan • Publicerad 3 februari 2023
Påve Franciskus välkomnas av Sydsudans president Salva Kiir på huvudstaden Jubas flygplan.
Påve Franciskus välkomnas av Sydsudans president Salva Kiir på huvudstaden Jubas flygplan.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Franciskus anlände på fredagen till Sydsudan tillsammans med ärkebiskopen av Cantebury, Justin Welby, och Iain Greenshields, moderator i generalförsamlingen för Skotska kyrkan.

De kyrkliga ledarna ska under sin tre dagar långa vistelse påtala vikten av försoning och förlåtelse i det övervägande kristna landet, som ännu tyngs av ständigt pågående väpnat våld i spåren av inbördeskriget.

Annons

I samband med påvens besök dödades på torsdagen 21 personer i ett dåd som uppges ha varit en hämndattack, utförd av rivaliserande boskapsuppfödare i kommunen Kajo-Keji i delstaten Central Equatoria.

"Kajo-Kejis kommissionär fördömer i starkast möjliga ordalag attacken på boskapsuppfödarverksamheten och massakern på oskyldiga civila i denna barbariska hämndaktion", säger kommissionärens kansli i ett uttalande.

Utvecklingen i världens yngsta nation Sydsudan har varit skakig sedan självständigheten från Sudan 2011. Ett inbördeskrig rasade mellan 2013 och 2018, då uppskattningsvis 400 000 människor dödades och miljoner drevs på flykt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons