Annons
Nyheter

Många försenade tåg i mars

Drygt 88 procent av persontågen i Sverige kom fram i tid i mars, enligt Trafikverket. Det är den lägsta siffran för en enskild månad sedan mars förra året.
Trafik • Publicerad 15 april 2023
Många tåg var försenade i mars. Arkivbild.
Många tåg var försenade i mars. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Totalt nådde 79 097 av 89 436 persontåg sin slutstation i rätt tid i mars 2023, enligt Trafikverkets preliminära statistik. Myndigheten beskriver månaden som "tuff" och "mörk".

"Så här i slutet av vintern har järnvägen haft en tuff period. Bland annat kom kraftiga snöoväder i Mälardals- och Stockholmsområdet i både inledningen och slutet av månaden att orsaka stora bekymmer för trafiken", säger Anna Ericsson, chef för verksamhetsområde Trafik, i ett pressmeddelande.

Annons

Enligt Trafikverket låg bland annat störningar i storstadsområdena bakom den jämförelsevis låga punktligheten. Myndigheten konstaterar också att resenärerna drabbades av ovanligt många "sent inställda avgångar" under mars månad – det vill säga avgångar som ställts in samma dag eller dagen före.

Lägst punktlighet hade tågen den 9 mars, då enbart 77,4 procent kom fram i rätt tid.

"Under mars har framför allt pendeltågstrafiken i Stockholm haft stora utmaningar. En normal månad har dessa tåg som fyller en otroligt viktigt funktion i många människors vardagspussel en punktlighet mellan 93 och 95 procent. Men i mars var tillförlitligheten långt under det normala", säger Anna Ericsson.

Fakta: Punktlighet i mars

Andel av tågen som kom fram till sin slutstation i rätt tid.

Kortdistanståg (pendel- och flygtåg): 91,7 procent.

Medeldistanståg (regionaltåg): 88,1 procent.

Långdistanståg (fjärr- och snabbtåg): 71,3 procent.

Källa: Trafikverket

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons