GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Många kvinnor trakasseras i gruvbranschen

Sexuella trakasserier och övergrepp är vanligt förekommande i gruvindustrin i Australien, visar en ny utredning.
I rapporten berättar kvinnor att de är utmattade av att tvingas hantera de ständiga trakasserierna.
Australien • Publicerad 23 juni 2022
Allvarliga trakasserier har avslöjats i den australiska gruvindustrin. Arkivbild.
Allvarliga trakasserier har avslöjats i den australiska gruvindustrin. Arkivbild.Foto: Rohan Sullivan/AP/TT

Kvinnor i den australiska gruvbranschen har berättat för utredarna om bland annat stalkning, så kallad grooming och övergrepp på jobbet. Framför allt redovisas övergrepp mot personal som flygs in och som bor i flera veckor på avlägsna platser i delstaten Western Australia.

En kvinna berättar i utredningen att hon slagits medvetslös när hon var på väg till sitt boende vid gruvan.

– När jag vaknade var mina jeans och trosor runt anklarna. Jag mådde illa, skämdes, kände mig kränkt, smutsig och väldigt förvirrad, säger hon i utredningen.

Vissa kvinnor talade om säkerhetsvakter som filmar kvinnor när de duschar, medan andra fått vulgära sms av personer med högre ställning i företaget.

– Det är viktigt att parlamentet, regeringen och den breda allmänheten blir medvetna om omfattningen av det fruktansvärda våld och de övergrepp kvinnor utsätts för när de arbetar, säger Libby Mettam, som lett utredningen.

Gruvarbetarnas fackförening har rapporterat att en femtedel av deras kvinnliga medlemmar uppmanats att utföra sexuella tjänster med koppling till deras arbetsvillkor eller chanser till befordring.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.