Annons

Många mås-klagomål: "Man måste vara ihärdig"

Fiskmåsar som skriker och bajsar mitt i picknicken. Eller aggressiva trutar som är alldeles för närgångna.
Klagomålen om störande fåglar har varit många i sommar, och de har ökat med åren, enligt skadedjursföretaget Rentokil.
Djur • Publicerad 14 augusti 2019
Det gäller att vara envis om man vill bli av med måsfåglar som bygger bon i närheten av där man bor och stör, enligt Andreas Tapper vid Rentokil. Arkivbild.
Det gäller att vara envis om man vill bli av med måsfåglar som bygger bon i närheten av där man bor och stör, enligt Andreas Tapper vid Rentokil. Arkivbild.Foto: Trond Reidar Teigen/NTB/TT

Det är under måsarnas häckningsperiod, från omkring april–maj till juli, som merparten av samtalen kommer, enligt Andreas Tapper, servicechef på Rentokil Sverige. Under perioden då de lägger ägg, ofta på hustak, och med tiden får sina ungar skriker de nämligen som mest och kan även vara aggressiva. Och sommaren har varit intensiv för skadedjursföretaget.

– Vi har haft mycket att göra, vi har haft två man som jobbat heltid bara med störande måsfåglar, säger Andreas Tapper till TT, och fortsätter:

Annons

– Problemet är ganska stort, vi får en hel del frågor och klagomål om det.

Förutom fåglarnas skrianden och att de är aggressiva rör klagomålen även deras frätande avföring, som skitar ner och kan förstöra både plåttak och billack.

Problemet är som störst i stora städer, framförallt i kustnära områden, säger Tapper. Han upplever att störande måsfåglar och klagomålen om dem har ökat över tid.

– Ja, det tycker jag, sedan tror jag att man kanske har accepterat det mer innan. Samtidigt bygger vi väldigt havsnära i dag, gamla hamnområden är plötsligt bostadsområden. Vi har ju flyttat till måsen, samtidigt som måsen tar sig längre in i städerna, så både människan och måsen har flyttat på sig.

"Får leva med"

I Malmö har klagomålen om störande måsar varit många i sommar.

– Det är ganska mycket och det är samma sak varje år. När de börjar sin häckningsperiod så skriker de mycket och då klagar folk också, säger Ola Enqvist, naturvårdare i Malmö stad.

När fåglarna häckar på hustak eller andra privata tomter ligger ansvaret på fastighets- eller tomtägaren att göra något åt störningarna de orsakar. För allmän mark är Malmö stad ansvarig. I de flesta fall gör man inget åt fåglarna, säger Enqvist. Men det finns undantag, miljöförvaltningen har exempelvis förelagt staden med att skjuta fåglarna vid friluftsbaden eftersom de kan innebära en sanitär olägenhet.

– Det är ganska mycket måsar i stan, det ska man inte sticka under stolen med, och de för liv och kan bli aggressiva när de har sina ungar. Jag kan förstå att folk är rädda för dem, men det är inte så mycket vi kan göra. Vi kan inte börja skjuta varje mås, säger Ola Enqvist.

I Stockholm känner man också väl igen problemet med störande måsfåglar, även om klagomålen inte varit särskilt många i sommar.

– När det kommit intensiva klagomål har det oftast varit i lägenhetskomplex som ligger nära vatten, som Hammarby sjöstad och Hornsbergs strand. Där får man faktiskt leva med det lite, säger Tommy Tuvunger, viltvård- och skadedjurssamordnare vid Stockholms stad.

Stör bort fåglarna

Annons

En av de som dragits med måsproblem på sin uteservering i sommar är restaurangen Skansen terrassen i Stockholm.

– Som alla uteserveringar så har vi förstås måsar som är hungriga och intresserade, säger Anna Dahl, marknadschef på Kulturrestauranger, där Skansen terrassen ingår.

Där har man bland annat satt upp fågelskärmmor som liknar stora rovfåglar.

– Det har blivit lite bättre i om med det. Men sedan är det framförallt att plocka undan, vi måste ha större personaltäthet de dagar när det är högtryck på uteserveringen. Vi får inte lämna brickor, för då blir det mycket fåglar, säger hon.

Tommy Tuvunger brukar rekommendera fastighetsägare att arbeta förebyggande och att bland annat försöka bygga bort möjligheten för fåglarna att bygga bo på hustaken.

Andreas Tapper på Rentokil säger att det gäller att störa bort fåglarna.

– Skapa ett obehag för fågeln så den väljer att bo någon annanstans. Man måste vara ihärdig, man måste gå upp på taken och störa dem med jämna mellanrum och då väljer de tillslut att flytta därifrån. Det gäller att man verkligen är ihärdig och gör det hela säsongen och år efter år.

Britta Kramsjö/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons