Annons
Nyheter

Många döda i höghusbrand i New York

En stor brand har härjat i ett högt bostadshus i New York. Minst 19 människor har omkommit och flera av dem uppges ha varit barn.
USA • Publicerad 9 januari 2022
Räddnings- och vårdpersonal i arbete vid 19-våningshuset.Foto: Yuki Iwamura/AP/TT
Borgmästare Eric Adams talar inför ett pressuppbåd framför byggnaden i Bronx.Foto: Yuki Iwamura/AP/TT
En brandstege leder in i en av de drabbade lägenheterna.Foto: Yuki Iwamura/AP/TT

Omkring 200 brandmän ryckte ut till det 19 våningar höga bostadshuset i stadsdelen Bronx på söndagsförmiddagen lokal tid. Rök strömmade ut från en lägenhet på en av de lägre våningarna och spred sig uppåt i hela byggnaden.

Bland dem som fördes till sjukhus hade ett tiotal livshotande skador. Fler än 60 personer tros ha skadats på något vis, av rök eller eld.

Annons

New Yorks borgmästare Eric Adams bekräftar åtminstone 19 dödsfall, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

En av de värsta

– Detta kommer att vara en av de värsta bränder vi har upplevt här i New York på länge, sade Adams vid ett pressframträdande.

Brandmän som tog sig in i huset fann personer i behov av hjälp på nästan samtliga våningar, enligt New Yorks brandchef Dan Nigro.

Orsaken till branden är fortfarande okänd:

– Vad vi vet är att dörren till lägenheten (där branden tros ha startat) var lämnad öppen, då branden och röken spreds snabbt – vilket alltid är ett problem för oss. Fönster på nästan hela byggnaden har krossats, säger Nigro enligt tidningen New York Post.

Beckmörkt i trapphall

Fatima, som bor på nionde våningen, berättar för tidningen om flykten från branden.

– Tacka gud för att jag hittade min treåriga dotter. Vi tog oss ned för trapporna och allt var beckmörkt. Man kunde inte se något. På sjätte våningen släppte en granne in oss, och vi stannade där tills brandmännen anlände, berättar hon för New York Posts reporter.

Branden lär vara den värsta på åtminstone tre årtionden, då borgmästaren och brandchefen jämförde med en annan brand i Bronx år 1990, när 87 människor omkom.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons