GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Många tåg ställs in under måndagen

En rad tågavgångar ställs in under måndagen på grund av snöovädret. Det gäller bland annat SJ:s alla regionaltåg mellan Stockholm och Uppsala.
Trafik • Publicerad 20 november 2022
Många tågavgångar ställs in på grund av de kraftiga snöfallen. Arkivbild.
Många tågavgångar ställs in på grund av de kraftiga snöfallen. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Trafikverket och SL uppmanar resenärer i Stockholmsområdet att om möjligt jobba hemifrån under måndagen. Halt och dåligt väglag riskerar att göra det svårt även för bussar och bilar.
Trafikverket och SL uppmanar resenärer i Stockholmsområdet att om möjligt jobba hemifrån under måndagen. Halt och dåligt väglag riskerar att göra det svårt även för bussar och bilar.Foto: Pontus Lundahl / TT

Efter att SMHI utfärdat en orange varning för snöfall i området runt Stockholm och Uppsala hade samtliga tågoperatörer ett möte med Trafikverket. Eftersom Trafikverket bad operatörerna att minska på trafiken, så har SJ valt att ställa in samtliga regionala avgångar mellan Stockholm och Uppsala.

– Vi har valt att göra så här för att få ner antalet tåg som kör på sträckan, säger Leila Fogelholm på SJ:s pressjour.

Bolag samarbetar

För att lösa problemet har man en biljettsamverkan med andra bolag, där den som köpt biljett med SJ kan åka med Mälartåg eller SL på sträckan mellan Uppsala och Stockholm.

– Har man köpt en biljett kan man omboka eller avboka eller åka med andra tåg. Våra snabbtåg och övriga linjer i landet kommer trafikeras som vanligt. Sedan får man alltid se hur vädret påverkar trafiken.

Tågen som berörs är de tåg som går från klockan 05 på måndagen och resten av dygnet.

SJ kan inte säga om fler tåg under veckan kommer att ställas in.

– Som det ser ut enligt prognosen ska vädret avta och linjerna ska gå igen under tisdagen, säger Fogelholm.

SJ ställer även in några avgångar på sträckan Stockholm-Västerås och sträckan Gävle-Linköping. De kunder som bokat en biljett på de berörda avgångarna kommer även där kunna omboka eller avboka sin biljett.

Reducerad trafik

Även SL kommer att ställa in trafik under måndagen.

– Vi har fattat beslut om att dra ner antalet tåg på spåret. Detta gör att vi kan vända tågen på spåret om vi vill. De tåg som ställs in är SL-pendeltågs extrainsatta avgångar. De extrainsatta tågen går under rusningstrafiken på morgonen och eftermiddagen, säger Karolina Wichman på trafikförvaltningens pressjour.

De linjer som berörs är linje 40, 41, 42, 43, 44 och 48. Enligt Wichman är det svårt från SL:s håll att ge en prognos för hur länge de kommer att köra med färre tåg.

– Den reducerade trafiken kommer ligga så länge den orangea varningen ligger kvar, säger hon.

Även fjärrtågstrafik, tåg Stockholm-Arlanda och andra tåg kommer att påverkas.

Både SL och Trafikverket uppmanar resenärer att vara ute i god tid och om möjligt arbeta hemifrån. Förutom att tågen påverkas kan det även bli svårt för annan spårtrafik, bussar och bilar att komma fram.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.