Annons
Nyheter

Mängden oralsex påverkar cancerrisken

Att ha oralsex med tio eller fler partner mer än fyrfaldigar risken för att drabbas av hpv-relaterad svalgcancer. Att vara ung och att ha en partner som har sex utanför relationen ökar också risken.
Hälsa • Publicerad 11 januari 2021
När och med hur många du har oralsex påverkar risken att drabbas av cancer. Aivbild.
När och med hur många du har oralsex påverkar risken att drabbas av cancer. Aivbild.Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Att humant papillomvirus (hpv) kan överföras sexuellt och på så sätt orsaka livmoderhalscancer känner de flesta till, något som svenska pojkar och flickor erbjuds vaccin mot. Att samma virus, fast genom oralsex, även kan orsaka cancer i munhåla och svalg, framför allt hos män, är inte lika känt.

Tidigare forskning har visat att det finns ett samband mellan antalet sexualpartner och risken att drabbas, samtidigt som forskning vid Karolinska institutet har visat att andelen av dessa tumörer som är hpv-relaterade ökat markant de senaste åren.

Intensiteten har betydelse

Annons

Nu presenteras en amerikansk studie i ämnet som visar att tio partner eller fler ökar risken för en hpv-relaterad tumör i munhåla eller svalg 4,3 gånger.

Men det är inte bara antalet partner som avgör risken, visar forskningen som presenteras i tidskriften Cancer. Även åldern och intensiteten (antalet partner under en viss tidsperiod) påverkade risken att drabbas.

Forskarna, verksamma vid Johns Hopkins University i USA, kartlade beteendet hos 163 individer med och 345 individer utan hpv-relaterad cancer i munhåla och svalg.

Det visade sig att både tajmingen och intensiteten av oralsexet har betydelse för risken att drabbas.

Även pojkarna

Att ha äldre partner, medan man själv är ung, och att ha en partner som har sex utanför den egna relationen ökar risken att drabbas av cancer, visar studien. Även intensiteten har också betydelse. Det vill säga många partner under en kortare tidsperiod (jämfört med lika många partner, fast under en längre tidsperiod).

– Vår studie bygger på tidigare forskning och visar att det inte bara är antalet sexualpartner, utan också andra faktorer, som bidrar till risken att drabbas, säger en av forskarna bakom studien, Virginia Drake vid Johns Hopkins University, till tidskriften.

Från och med augusti förra året erbjuds även pojkar i årskurs fem hpv-vaccination i Sverige. På så sätt hoppas man inte bara på att minska antalet kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer, eftersom det är männen som för smittan vidare, utan också antalet som varje år som drabbas av penis-, svalg- och analcancer som viruset också kan orsaka.

Fakta: Oralsex och cancer

Humant papillomvirus (hpv) är ett virus som kan orsaka cancer i livmoderhalsen (cervix). Runt 550 kvinnor drabbas varje år av denna cancerform som – om den inte upptäcks och behandlas i tid – har hög dödlighet.

Hpv kan även orsaka svalg, penis- och analcancer. Män, och då framför allt män som har sex med män, är extra utsatta för dessa cancerformer. Forskning visar att män som haft mycket oralsex löper ökad risk att drabbas av cancer i svalget. För kvinnor är sambandet inte lika starkt. Risken att drabbas är liten, även om antalet cancerfall ökat de senaste åren.

Ökningen sätts i samband med att allt fler infekteras med någon av de tre hpv-typer som anses vara extra cancerframkallande. En svensk studie visar att förekomsten av hpv i dessa cancertumörer ökat från drygt 20 procent på 1970-talet till 93 procent 2007.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, USA

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons