Annons
Nyheter

Mångmiljonvite för Trafikverkets tågstrul

Transportstyrelsen är inte nöjda med Trafikverkets tågplan, och tror att tågstrulet kan fortsätta året ut. Om problemen inte åtgärdas måste Trafikverket betala 24 miljoner kronor.
Ekonomi • Publicerad 10 februari 2023
Dagen före julafton 2022. Strulet med att köpa just julbiljetter är en av konsekvenserna av Trafikverkets dåliga planering, enligt transportstyrelsen. Arkivbild.
Dagen före julafton 2022. Strulet med att köpa just julbiljetter är en av konsekvenserna av Trafikverkets dåliga planering, enligt transportstyrelsen. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

"Vi förväntar oss att Trafikverket sätter in åtgärder så att nästa tågplan fungerar fullt ut", säger Carl von Utfall Danielsson, sektionschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Varje år gör Trafikverket en tågplan med tidtabeller som gäller från mitten av december och ett år framåt. Den brukar publiceras en bra bit innan december för att tågbolagen ska hinna reda ut vem som ska köra när och var.

Annons

För den tågplan som gäller nu har myndigheten använt ett nytt it-system och nya arbetssätt, vilket lett till omfattande störningar. "Tågbranschen har inte fått rätt förutsättningar att bedriva sin verksamhet", enligt Transportstyrelsen, vilket i sin tur gjort att resenärer varken kunnat boka resor i tid eller räkna med att tågen går över huvud taget.

Transportstyrelsen riktar kritik mot flera delar av Trafikverkets agerande. Tågplanen som presenterades i oktober var både försenad och ofärdig. Tågbolagen informerades inte heller under planeringsfasen. Man har också ändrat i centrala planeringar utan att genomföra någon risk- och konsekvensanalys.

"Vi ser en risk att det här kan komma att påverka tågtrafiken under hela 2023. Det är viktigt att Trafikverket så snabbt som möjligt kommer till rätta med problemen, så att inte resenärer och företag tvingas välja andra alternativ", säger Carl von Utfall Danielsson i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons