Annons
Nyheter

Maningen: Vänta med dos tre om du är sjuk

Många väntar nu på att få ta den tredje dosen covidvaccin. Samtidigt är det influensa- och förkylningssäsong och risken finns att du ligger febrig när det är dags att ta sprutan. I så fall bör du avvakta, manar Läkemedelsverket.
Coronaviruset • Publicerad 13 januari 2022
Den som har feber bör inte ta covidvaccin, eftersom det är oklart hur effektivt vaccinet verkar då. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Strax två år in i pandemin har närmare 18 miljoner vaccindoser distribuerats i Sverige. Nu köar många för att få sig en tredje dos. Men hur ska man tänka kring vaccinering om man inte känner sig helt frisk när det är dags, kan eventuella biverkningar förvärras för den som redan är försvagad av sjukdom?

Veronica Arthurson, chef på enheten för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket, framhåller vikten av att skaffa sig ett stärkt skydd mot covid-19, men påpekar att den som varit sjuk bör vara feberfri dagen för vaccination även om vissa andra symtom kan kvarstå.

Annons

– Man ska tänka på att man ser till att bli ordentligt frisk innan man tar vaccinet. Det har bland annat att göra med att vi i dagsläget inte riktigt vet hur vaccinets effekt påverkas av att man eventuellt är sjuk när man vaccinerar sig.

Huvudvärk och feber

Under det dryga år som vaccinen funnits tillgängliga för allmänheten har över 90 000 rapporter om biverkningar inkommit till Läkemedelsverket. De vanligaste är huvudvärk, feber, frossa, trötthet, sjukdomskänsla och muskelvärk och de skiljer sig inte åt för olika vacciner.

Men det förekommer också mycket sällsynta biverkningar, såsom kombinationen blodpropp och låga nivåer av blodplättar misstänkt orsakade av Astra Zenecas vaccin – 14 fall i Sverige – och inflammation i hjärtmuskel och hjärtsäck misstänkt orsakade av mRNA-vaccinerna – 399 fall i Sverige.

– Men det ska sättas i relation till alla de drygt 7,7 miljoner människor i Sverige som fått minst en dos vaccin, säger Veronica Arthurson.

Av samtliga inrapporterade biverkningar klassas ungefär tio procent som allvarliga. Läkemedelsverket definierar en rapporterad biverkning som allvarlig om den är: dödande, livshotande, kräver sjukhusvård, medför invalidisering eller missbildning, eller är en annan medicinskt viktig händelse.

Den senare punkten ger anmälaren viss tolkningsfrihet och data över inrapporterade allvarliga biverkningar bör därför tolkas med viss försiktighet.

– Vi är olika människor. Någon kan uppleva att det är en allvarlig händelse, samtidigt som någon annan inte upplever motsvarande misstänkt biverkning som allvarlig. Sedan kan ju också till exempel en feberreaktion yttra sig på olika sätt i olika individer, säger Veronica Arthurson och förklarar att de allra vanligaste spontanrapporterade allvarliga biverkningarna är samma som lindrigare, till exempel feber, muskelvärk, huvudvärk, frossa och trötthet.

Tredje dosen

När det gäller tredje dosen ser mönstret för biverkningar i stort sett likadant ut. För dos tre har 2 961 rapporter om biverkningar inkommit till Läkemedelsverket, varav 257 rapporter bedömts som allvarliga – jämförelsevis nästan lika stor andel som för dos ett och två.

– Baserat på vad som framkommit av spontanrapportering och av studier i länder som redan hunnit ge många påfyllnadsdoser, däribland Israel och USA, bör man kunna förvänta sig i princip samma biverkningar efter dos tre som efter tidigare doser, säger Veronica Arthurson.

Dock verkar det vara något vanligare med övergående svullna lymfkörtlar i armhålan vid dos tre, jämfört med tidigare doser.

Annons

– Man har sett det i en studie och även i spontanrapportering. Det kan kännas lite obekvämt, men är också något man kan uppleva under sjukdom.

Hon poängterar dock att uppföljningstiden än så länge är kort och det är viktigt att fortsätta följa upp effekterna efter både dos tre och primärvaccinationen.

Fakta: Biverkningar av covidvaccin

Läkemedelsverket tar emot och sammanställer rapporter om misstänkta biverkningar.

Vanliga biverkningar som rapporteras till myndigheten är huvudvärk, feber, frossa, trötthet, sjukdomskänsla, muskelvärk, illamående, rodnad, illamående, ont i kroppen, svullnad, menstruationsrelaterat, ledvärk och yrsel.

Enskilda rapporter kan oftast inte svara på om det finns ett eventuellt samband mellan läkemedlet och den rapporterade misstänkta biverkningen. Inrapporterade misstänkta biverkningar behöver alltså inte vara orsakade av läkemedlet, utan kan bero på andra faktorer.

Källa: Läkemedelsverket

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons