Annons
Nyheter

Manliga späckhuggare – riktiga morsgrisar

Det är tufft att vara mamma till en son – särskilt om man är späckhuggare. Sönerna är osjälvständiga morsgrisar som både tar mammans mat och gör henne sjuk.
Vetenskap • Publicerad 14 februari 2023
Morsgris? Arkivbild.Foto: Elaine Thompson/AP/TT

I en studie, som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Current Biology, visade det sig att mödrarna gör en livslång uppoffring för sina söner.

Döttrarna däremot blir självständiga snabbt och är betydligt enklare att uppfostra, enligt studien, rapporterar Vetenskapsradion.

Annons

När forskarna följde späckhuggarfamiljer i norra Stilla Havet under 40 år, upptäcktes att sönerna är oerhört beroende av sina mödrar under lång tid och att mödrarna tvingas lägga så mycket energi för att förse sina sönder med mat att det äventyrar deras egen hälsa.

När späckhuggardöttrarna blir självständiga är sönerna fortfarande beroende av sina mammor under en lång tid och kräver till och med att mamman delar med sig av sin egen mat till dem.

Chansen att fortplanta sig igen som mamma till en späckhuggarson är dessutom betydligt lägre jämfört med om mamman uppfostrar en dotter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons