Annons
Nyheter

Människosmugglare döms – efter svenskt tips

De svenska kustbevakarna fattade misstankar och underrättade utländska kollegor. Fartyget stoppades senare utanför Storbritanniens kust – med 69 migranter gömda ombord.
Nu har fem människosmugglare dömts till långa fängelsestraff.
Brott • Publicerad 16 januari 2022
Kustbevakningen anade oråd när ett fartyg fick motorproblem utanför Gotlands kust. Två veckor senare stoppades fartyget utanför Storbritannien med 69 migranter ombord. Arkivbild.
Kustbevakningen anade oråd när ett fartyg fick motorproblem utanför Gotlands kust. Två veckor senare stoppades fartyget utanför Storbritannien med 69 migranter ombord. Arkivbild.Foto: Kustbevakningen

Hösten 2020 drabbades ett lettiskt fartyg av ett maskinhaveri utanför Gotland. Kustbevakare som skickades ut till fartyget fick en känsla av att något inte stod rätt till ombord, men kunde inte styrka brott.

Fartyget släpptes iväg, men när det visade sig att det tidigare figurerat i brottsutredningar skärptes misstankarna. Kustbevakningen tog kontakt med danska och nederländska myndigheter som följde den vidare färden över Östersjön och ut i Nordsjön.

Misstänkte narkotikasmuggling

Annons

– Där slutade vår roll i det hela, men vi har fått löpande återkoppling från utländska kollegor, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen.

Kustbevakningen uppger på sin hemsida att hypotesen initialt varit att fartyget skulle användas för narkotikasmuggling till ett nordiskt land, men efter en "märklig färd" hamnade fartyget i Belgien – för att därefter ta sikte på de brittiska öarna.

Två veckor efter det svenska larmet bordades fartyget av brittiska myndigheter utanför engelska östkusten. Gömda i lastutrymmet påträffades 69 albanska migranter.

Tjänade tolv miljoner

Besättningen greps och den 21 december förra året dömdes fyra män till fängelsestraff på mellan sju och tio år för människosmuggling.

Enligt brittiska BBC hade samtliga passagerare betalat 15 000 pund för resan, vilket innebär en förtjänst på motsvarande över tolv miljoner kronor för smugglarna.

– Den här händelsen är ett exempel på vikten av att myndigheter delar information med varandra. Det leder ofta till ingenting alls, men ibland – som i det här fallet – kan det göra det, säger Valdemar Lindekrantz.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons