Annons

Irak hett på Löfvens möte med Marin

Både Sveriges och Finlands statsministrar avvaktar vad gäller definitiva besked om fortsatt deltagande för de båda länderna i koalitionen mot IS i Irak. Avgörande kan bli vad den irakiska regeringen gör, om inbjudan dras tillbaka.
Politik • Publicerad 8 januari 2020
Statsminister Stefan Löfven tar emot Finlands nya statsminister Sanna Marin på Harpsund, regeringens rekreations- och representationsbostad.
Statsminister Stefan Löfven tar emot Finlands nya statsminister Sanna Marin på Harpsund, regeringens rekreations- och representationsbostad.Foto: Claudio Bresciani/TT
Statsminister Stefan Löfven (S) och parti- och statsministerkollegan, Finlands Sanna Marin, håller pressträff efter sitt möte på Harpsund.
Statsminister Stefan Löfven (S) och parti- och statsministerkollegan, Finlands Sanna Marin, håller pressträff efter sitt möte på Harpsund.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det spända läget i Irak var ett tungt ämne när Stefan Löfven mötte sin nya finska statsministerkollega Sanna Marin på Harpsund. Socialdemokraten Marin är sedan början av december ny statsminister i Finland och valde Harpsund och Löfven för sin första utrikesresa till ett enskilt land. Svenska statsministrar brukar välja Finland som sitt första utrikesmål.

Både Sverige och Finland har soldater i Irak som deltar i arbetet i den internationella koalitionen mot IS. Löfven och Marin fördömde båda attackerna på baser i Irak, där också bland annat svenska soldater finns för närvarande.

Annons

På frågor om de svenska och finländska soldaterna ska vara kvar i koalitionen mot IS i Irak, en koalition som leds av USA sade de att de avvaktar och än så länge har inte den irakiska regeringen dragit tillbaka den inbjudan som deltagandet baserar sig på.

Hon efterträdde partikollegan Antti Rinne som tvingades avgå i december, efter mindre än ett år som statsminister.

Sedan Marin tillträdde är Löfven ett undantag – han är den ende mannen bland fem nordiska länders statsministrar. Danmark, Norge, Island och Finland leds nu alla av kvinnor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons