Annons
Nyheter

Marin värmebölja i Östersjön

Det har varit varmt i Östersjön i sommar. Mätningar har visat på temperaturer som betecknas som marina värmeböljor.
Natur • Publicerad 13 augusti 2021
Varmt i vattnet. Arkivbild.
Varmt i vattnet. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Under juni och juli har två marina värmeböljor registrerats utanför Husö biologiska station på Åland. Den första pågick nio dagar i juni och den andra i 29 dagar i juli, visar mätningar av Åbo Akademi.

"Den andra värmeböljan är den längsta som registrerats sedan mätningar inleddes 2005. Den är till och med längre än värmeböljan sommaren 2018, som varade 21 dagar", skriver Lucinda Kraufvelin, projektassistent i miljö- och marinbiologi vid Åbo Akademi, i ett pressmeddelande.

Annons

Det innebär att temperaturen varit ovanligt hög mer än hälften (62 procent) av dagarna under de två månaderna.

Medelintensiteten låg runt 3,5 grader högre än genomsnittet, och uppgick till cirka 5 grader över det normala som mest, sedan mätningarna började 2005. Den kraftigaste värmeböljan registrerades dock i juni i fjol.

I Sverige har man inte analyserat data på samma vis. Enligt SMHI var dock medeltemperaturen för ytvattnet i Östersjön, Bottenhavet och Vänern 1–2 grader högre i juni än jämförelseperioden 2006–2020. I juli registrerades inga nya rekordvärden i dessa vatten.

Globalt sett utgör Östersjön ett av de havsområden där ytvattentemperaturen för tillfället stiger snabbast.

Intensivare och mer frekventa extremhändelser kan utgöra ett hot mot arter och ekosystem.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons