Annons
Nyheter

Markant lyft för inflationsförväntningarna

Ekonomi • Publicerad 16 mars 2021
Riksbankschef Stefan Ingves och hans direktion kan glädjas åt att inflationsförväntningarna stiger och närmar sig inflationsmålet. Arkivbild
Riksbankschef Stefan Ingves och hans direktion kan glädjas åt att inflationsförväntningarna stiger och närmar sig inflationsmålet. ArkivbildFoto: Henrik Montgomery/TT

Inflationsförväntningarna stiger tydligt bland arbetsmarknadens parter, inköpschefer och aktörer på penningmarknaden, visar en enkät från Kantar Prospera, gjord på uppdrag av Riksbanken.

På ett års sikt ligger förväntningarna på KPIF-inflationen på 1,3 procent, vilket kan jämföras med 0,8 procent i motsvarande mätning i december.

Annons

På två års sikt ökar inflationsförväntningarna till 1,5 procent, mot 1,2 procent i december. Och på fem års sikt ökar inflationsförväntningarna till 1,8 procent, mot tidigare 1,7 procent.

Reporäntan förväntas vara oförändrad på tre och tolv månaders sikt, men antas därefter höjas till 0,1 procent på två års sikt och 0,9 procent på fem års sikt.

BNP-förväntningarna lyfter också i mätningen, som genomfördes med telefonintervjuer den 1–12 mars 2021.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons