Annons
Nyheter

Massfattigdom i virusets spår oroar Mexiko

Omkring nio miljoner människor kan tvingas in i fattigdom i Mexiko på grund av coronapandemin, enligt en studie från myndigheterna.
Mexiko • Publicerad 12 maj 2020
Vakter och anhöriga till coronasjuka utanför ett sjukhus i Mexico City i början av maj.
Vakter och anhöriga till coronasjuka utanför ett sjukhus i Mexico City i början av maj.Foto: Marco Ugarte/AP/TT

Totalt skulle det innebära att omkring 70 miljoner mexikaner, 56 procent av befolkningen, inte tjänar tillräckligt för att täcka sina grundläggande behov. 2018 var motsvarande siffra 50 procent av befolkningen.

Antalet personer i Mexiko som räknas som fattiga minskade under tio år före 2018 till 42 procent av befolkningen, enligt studien från Coneval, den myndighet som mäter fattigdom i landet.

Annons

Under den tiden förbättrades tillgången till sjukvård och kvaliteten på bostäder, enligt rapporten.

"Den allmänna slutsatsen är att denna kris hotar Mexikos framsteg inom den sociala utvecklingen och kommer oproportionerligt att påverka de mest utsatta grupperna", menar Coneval.

Mexiko har över 36 000 bekräftade fall av coronaviruset, som har dödat nära 3 600 personer i landet.

Nära 350 000 jobb har försvunnit mellan mitten av mars och början av april, enligt regeringen. Och ytterligare uppsägningar väntas framöver.

Coneval föreslår att de styrande ska överväga att införa allmänna pensioner, en arbetslöshetsförsäkring eller någon slags basinkomst för att hjälpa de mest utsatta.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons