Annons
Nyheter

Masslakt av fjäderfän efter smittolarm

Frankrike • Publicerad 8 januari 2021
Ankor avlivas i Frankrike för att få stopp på spridningen av en smittsam fågelinfluensa. Arkivbild från en fransk gård vid ett liknande utbrott år 2017.
Ankor avlivas i Frankrike för att få stopp på spridningen av en smittsam fågelinfluensa. Arkivbild från en fransk gård vid ett liknande utbrott år 2017.Foto: Bob Edme/AP/TT

Frankrike planerar att avliva mängder av ankor i förebyggande syfte, sedan fågelinfluensa spridit sig bland gårdar i landet och ankleverindustrin slagit larm.

Det särskilt smittsamma H5N8-viruset upptäcktes till en början på en gård på Korsika i november, men spreds sedan till det franska fastlandet i december. Utbrott har registrerats på 124 platser så här långt.

Annons

Sedan julafton har fler än 350 000 ankor slaktats i Frankrike och ytterligare 400 000 står på tur. Fjäderfän avlivas inom en radie på tre kilometer från drabbade gårdar.

– Viruset är oss övermäktigt, nya kluster dyker upp hela tiden, säger Marie-Pierre Pe, chef för en branschorganisation för Frankrikes foie gras-tillverkare.

H5N8 sprids på flera håll i Europa. Tidigare i veckan meddelade myndigheterna i tyska Niedersachsen att 62 000 kalkoner och ankor skulle avlivas. I Belgien har det kommit liknande besked och även Storbritannien är drabbat.

Fågelinfluensan bedöms inte utgöra någon risk för människor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons