Annons

Massgripanden under miljonprotest i Hongkong

Hongkongbor firade det nya året med omfattande protester. Enligt organisatörerna deltog omkring en miljon personer i demonstrationerna.
Våldsamheter bröt dock ut på sina håll, och brandbomber besvarades med tårgas. Cirka 400 har gripits enligt polis.
Hongkong • Publicerad 1 januari 2020
Hongkongbor deltar i protesten på nyårsdagen.
Hongkongbor deltar i protesten på nyårsdagen.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Onsdagens protest, som till en början var lugn och fredlig, fyllde Hongkongs gator. Många höll upp sina händer i luften – en gest som blivit en symbol för de fem krav som proteströrelsen riktat mot regeringen. Bland dem finns en utredning av det övervåld som demonstranterna hävdar att polisen använt.

I skymningen förekom dock våldsamma scener. Polisen försökte skingra demonstranter med tårgas och avfyrade tårgaspatroner in i folksamlingar där föräldrar gick med sina barn. Några av demonstranterna kastade i sin tur bensinbomber mot polisen, rapporterar Reuters utsände. Speciellt utsatt var området vid Nathan Road i stadsdelen Mong Kok.

"Olaglig sammankomst"

Annons

Polisen meddelade sent på onsdagen att omkring 400 personer gripits. Som anledning gavs olaglig sammankomst och innehav av föremål som kunde användas som anfallsvapen enligt polischef Jim Ng. Polisen hade även uppmanat demonstranterna att avsluta protesterna tidigare än planerat på grund av oroligheter.

Demonstranter har enligt polisen haft med sig hammare och knogjärn, medan material för tillverkning av bensinbomber har beslagtagits. Tidningen South China Morning Post citerar polis som uppger att demonstrationen kunde utgöra "ett allvarligt hot mot allmänhetens säkerhet".

Flera gripna

Till skillnad från flera andra demonstrationer hade onsdagens protest fått tillstånd av polisen. Som arrangör stod organisationen Civil Human Rights Front (CHRF), som anordnat flera stora demonstrationer.

– Vi väntar oss mer förtryck. Därför måste vi aktivt förbereda oss för kamp, var budskapet från CHRF:s Jimmy Shams tal inför demonstrationen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Strax efter klockan nio på kvällen lokal tid uppgav arrangörerna att över en miljon människor deltog i nyårsdagens protester, mer än i en liknande demonstration i början av juni förra året. Uppgiften har inte bekräftats av Hongkongpolisen, som vid tidigare demonstrationer redovisat betydligt lägre deltagarsiffror än arrangörerna.

Onsdagens protestyttringar äger rum efter flera konfrontationer mellan polis och demonstranter dagen innan. Både tårgas och vattenkanoner användes då för att skingra folkmassorna på gatorna efter det att demonstranter bland annat satt eld på några av polisens avspärrningar.

Stärkta efter lokala val

Demonstrationerna i Hongkong har pågått i ett halvår och utlöstes sedan Hongkongs ledande politiker, med den Pekingvänliga chefsministern Carrie Lam i spetsen, föreslagit en lag om att personer som misstänks för brott ska kunna utlämnas från Hongkong till Fastlandskina.

Lagförslaget har dragits tillbaka, något som inte har inneburit ett slut för de regeringskritiska protesterna, vars folkliga stöd på allvar manifesterades i början av december. Då vann kandidater som står nära proteströrelsen en förkrossande majoritet av de platser som stod på spel i Hongkongs lokala val.

Och stödet verkar fortsatt starkt. Mer än hälften av Hongkongborna, 59 procent, stödjer rörelsen, enligt en färsk opinionsundersökning som nyhetsbyrån Reuters beställt av institutet Hong Kong Public Opinion Research Institute.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons