Maten engagerar mer än handlingen
Familjen Morelli – en gastronomisk feelgoodroman
Feelgood
Författare: Per Schlingmann & Karl Ljung
Förlag: Strawberry
Att läsa är att resa och i nuläget blir fiktionen än mer än vanligt en ersättning för eget resande. Och för egna restaurangbesök. När jag reagerar på beskrivningen av den lilla baren med sexton fåtöljer och åtta stolar vid bardisken – sådär går det ju inte att trängas ”i dessa tider”! – inser jag att coronavirusverkligheten påverkar på oväntade sätt.
Boråsaren Per Schlingmann är entreprenör, deckarförfattare och före detta partisekreterare hos moderaterna. Karl Ljung som vann Årets kock 1999 är krögare på en italiensk restaurang i Stockholm. Sin första bok tillsammans (det är upplagt för en fortsättning) kallar de för gastronomisk feelgood.
Stjärnorna handlingen kretsar runt är Stella Morelli och Miss Stella, restaurangen hon drömmer om. Den numera frånskilda Stella utvandrade från Italien med sin svenske make, närmar sig medelåldern och känner att hon står stilla i livet med ett glassigt men otillfredsställande jobb som hovmästare på ett inneställe i Stockholm. Lillebrorsan Mario är stjärnkock i New York. Båda har ett ansträngt förhållande till modern och har inte varit tillbaka på familjens vingård i Toscana på länge.
När Stella får chansen att starta eget visar det sig att visionerna krockar rejält. För henne är det självklart att det viktigaste är den genuina italienska maten med hantverk och råvaror (San Marzano-tomater, lök från Tropea, vitlök från Abruzzo, olivolja från Toscana, basilika från Prà …). För finansiären handlar det om instagramvänlighet och locka rätt folk. Det ger upphov till bryska men underhållande krockar.
”Familjen Morelli” är en blandning av romance, entreprenörskap och miniföreläsningar om vin och mat. Titten in i den hektiska, mansdominerade och hierarkiska restaurangvärlden är kul, men klichéerna är många och dialogerna stela. När det gäller objektet för Stellas romantiska – eller åtminstone sexuella – intresse blir det minst sagt överdrivet med en svensk jetsetregissör som Oscarsnominerats åtta gånger. Inte behöver väl Florens det för att förföra?
Syskonen rör sig i en miljö där de utan att blinka dricker svåråtkomliga viner för tusen kronor flaskan. Minst. Den svenska maten avfärdas slentrianmässigt tills de bjuds på en helikoptertur till de norrländska skogarna och får prova älgjakt och delikatesserna löjrom, hjortron och västerbottensost. Siktet på det exklusiva är tydligt, men det är synd att den lockande maten och drycken – och Italien – befinner sig så ouppnåeligt långt bort. Ändå är det mer maten än huvudpersonernas fortsatta öden som engagerar.
Sist i boken finns recept på några av rätterna. Det skulle inte förvåna mig om författarna funderar på kokbok eller matresor också. Tv-rättigheterna är redan köpta.