Matkreatören med en fot på Österlen – vill inspirera till misstag i ny bok

Hon skulle egentligen ha inspirationsuppehåll ett halvår, men redan efter två månader började kreativitetens tålamod att tryta.
I en diskussion på en middag med en kock, tillika familjevän, fick hon en snilleblixt till ett nytt, nischat bokprojekt som blir unik i sitt slag på marknaden.
Sydöstra Skåne • Publicerad 25 augusti 2020 • Uppdaterad 21 september 2020
Julia Tuvesson har en musikalisk bakgrund och jämför matlagning med musik. ”Du vill inte framföra samma låt på samma sätt om och om igen, du skapar nytt med tiden. Precis likadant är det med matlagning.”
Julia Tuvesson har en musikalisk bakgrund och jämför matlagning med musik. ”Du vill inte framföra samma låt på samma sätt om och om igen, du skapar nytt med tiden. Precis likadant är det med matlagning.”Foto: Miriam Preis

Det började med ett Instagramkonto där hon i början bara lade upp bilder på mat hon lagat. Idag, fem år senare, har hon hunnit ge ut två kokböcker, grundat flertalet populära Facebook-grupper för matälskare, driver mat och kommunikationsbyrån Tuvessonskan Mat & Kommunikation AB samt upprätthållit och utökat sitt Instagramkonto hon en dag började sin resa med.

Och den 25 augusti, till många så kallade ”foodies” stora glädje, förhandssläpps Julia Tuvessons tredje, efterlängtade, tillika signerade kokbok: ”Brynt smör”.

– Brynt smör har alltid varit speciellt för mig. Det förhöjer vilken oinspirerad maträtt som helst, berättar hon.

Boken med det nischade ämnet är en förhoppning om en första del i en så kallad livsnjutarbokserie där olika smaksättare får ta ton i bokform. Föregångarna ”Plåtmat” och ”Käka grönt, har bägge två blivit populära kokböcker och legat högt på bästsäljarlistorna.

Tredje bokens färgglada omslag. Boken förhandssläpps den 25 augusti och är ute för försäljning i butikerna den 15 oktober.
Tredje bokens färgglada omslag. Boken förhandssläpps den 25 augusti och är ute för försäljning i butikerna den 15 oktober.Foto: Miriam Preis
Fakta

Julia Tuvesson

Namn: Julia Tuvesson

Ålder: 30 (fyller 31 i december)

Bor: I lägenhet i Malmö

Familj: Maken Calle, 35 och barnen Selda, 6 och August, 5

Gör: Författare (släppt böckerna Plåtmat, 2018 och Käka Grönt, 2019), matkreatör och entreprenör. Driver Instagramkontot ”Tuvessonskan”, en hemsida och blogg och flera Facebook-communities samt gör nyhetsbrevet ”När fläkten tystnar” som utkommer varannan söndag.

Aktuell med: Tredje kokboken ”Brynt smör” förhandssläpps den 25 augusti.

Favorit-matsäsong: ”Sommaren, allt är så gott då, särskilt tomaterna.”

”Brynt smör” kommer att innehålla allt från recept till inspiration till användningsområden, allt mellan desserter och tacos, där smaksättning med det brynta smöret förhöjer smakupplevelsen. Och framförallt, att inspirera till att våga göra misstag när man lagar mat.

– Det handlar snarare om att lära sig att kombinera smaker. Det är viktigare än allt annat. Smak är subjektivt. Det ska lämnas utrymme för fel, för då kan det bli rätt.

Det sistnämnda vill hon gärna understryka, då det inte finns något som är universellt rätt inom kokkonsten.

– Det finns massor av exempel på misstag inom matlagning som blivit succéer. Brynt smör är ett exempel. Chips ett annat.

”Smak är subjektivt. Det ska lämnas utrymme för fel, för då kan det bli rätt.”
Julia Tuvesson

Med merparten av sin mammas sida uppvuxna och fortfarande boendes utspridda på Österlen, är inte Julia Tuvessons band till sydöstra Skåne svår att förstå sig på. Framförallt är hon inspirerad av sin mormor som tidigare i livet var bonde, och hon har tagit med sig sättet hon förädlade och tog till vara på det hon hade nära till hands på gården i matväg.

Julia Tuvesson spenderar varje sommar på Österlen, älskar att utforska café- och restaurangscenen och hitta gömda matpärlor och gårdsbutiker. Hon har gjort flera utförliga guider till Österlens matscen och tycker om att dela med sig av gömda smultronställen.

Aptitretande bild från senaste boken.
Aptitretande bild från senaste boken.Foto: Miriam Preis

Det är inget tvivel om att Österlen ligger både henne och familjen varmt om hjärtat. Julia Tuvesson och hennes man håller på att leta efter ett hus på östkusten för att kunna spendera ännu mer tid där.

– Österlen känns verkligen som hemma. Drömmen är att kunna lägga halva arbetstiden i Malmö och andra hälften på östkusten.

Begränsningar gynnar kreativitet

Att äta enbart efter det den aktuella säsongen har att erbjuda låter begränsande, men det är precis tvärtom enligt Julia Tuvessons filosofi.

– Jag äter inte gurka eller tomat på vintern utan försöker hålla mig till det som erbjuds för säsongen. Klart det kan slinka ned en zucchini från Spanien i kundkorgen, jag är inte pretto. Men begränsningarna gynnar kreativiteten.

Många av Julia Tuvessons signaturmaträtter är de som går att laga i ugnen på en plåt.
Många av Julia Tuvessons signaturmaträtter är de som går att laga i ugnen på en plåt.Foto: Miriam Preis

Hon menar att det finns en tjusning i att längta.

– Jag älskar att längta efter sparris och jordgubbar på vintern. Och efter rotfruktsgrytor och plåtmat på sommaren.

Och nu under sommaren frossar hon i tomat.

– Det finns inget bättre än svenska tomater. Jag ska pickla dem så de kan tas fram under vintern också. Det är så bra att vi går tillbaka i historien och plockar fram kunskap och husmorsknep från förr.

Rådande trender med fermentering, konservering och picklande är gamla tillvägagångssätt för att ta hand om mat och råvaror och det är något Julia Tuvesson verkligen vurmar för.

– Det är ett bra sätt att motverka faktumet att det slängs så mycket mat. Det jag sett trenda i sociala medier under pandemin är att många fått mer ledig tid till att ägna sig åt den typen av omhändertagande av råvaror. Själv tycker jag att det är på något sätt mediterande att ta hand om maten.

Julia Tuvesson listar

Fem Österlenfavoriter

Vilhelmsdals gårdsbutik. ”Gårdsbutiker är så mysiga och denna butiken är underbar. Ostarna är mitt bästa tips, de är så goda.”

Pastafabriken Ingelstorp. ”Jag älskar pasta och jag får så mycket inspiration från Pastafabriken. Det är så gemytlig, italiensk, utomlandskänsla på uteserveringen.”

Talldungens gårdshotell. ”Jag är tokig i det och längtar redan tillbaka dit! Det är en fantastisk hemma hos-känsla och ett bevis på att det enkla och avskalade kan vara så gott.”

Gunnarshögs gård. ”Att komma dit som småbarnsförälder är guld. Barnen kan leka utanför på minitraktorer medan de vuxna handlar i lugn och ro därinne. Jag är tokig i deras citronolja, jag har den till allt!”

Österlenchoklad. ”Personalen är oerhört trevliga och det serveras god glass med egen chokladsås. Ett plus är deras trädgård som är så himla fin.”

Ostar från Vilhelmsdals gårdsbutik.
Ostar från Vilhelmsdals gårdsbutik.Foto: Julia Tuvesson
Österlenchoklad.
Österlenchoklad.Foto: Julia Tuvesson
Talldungens gårdshotell.
Talldungens gårdshotell.Foto: Julia Tuvesson
Pasta från Pastafabriken Ingelstorp.
Pasta från Pastafabriken Ingelstorp.Foto: Julia Tuvesson
Gunnarshögs gård.
Gunnarshögs gård.Foto: Julia Tuvesson
Paulina Leuku ShakeriSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.