Annons
Nyheter

Maxwell förnekar "med kraft" anklagelser

Det brittiska societetslejonet Ghislaine Maxwells advokater begär i en domstol i New York att hon ska släppas fri mot en borgen på fem miljoner dollar, runt 46 miljoner svenska kronor.
USA • Publicerad 11 juli 2020
Åklagaren visade i förra veckan en äldre bild på Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein i samband med att åtalspunkterna mot Maxwell presenterades. Arkivbild.
Åklagaren visade i förra veckan en äldre bild på Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein i samband med att åtalspunkterna mot Maxwell presenterades. Arkivbild.Foto: John Minchillo /AP/TT

Maxwell greps i förra veckan misstänkt för att ha lockat minderåriga flickor till sin tidigare partner och bundsförvant – den senare avlidne affärsmannen och sexbrottslingen Jeffrey Epstein.

Epstein tog livet av sig förra sommaren i ett häkte i New York där han satt i väntan på rättegång.

Annons

Enligt de dokument som advokaterna överlämnade till domstolen på fredagen förnekar 58-åriga Maxwell "med kraft" de anklagelser som riktas mot henne och hon "avser att bestrida dem".

Enligt advokaterna finns det ingen risk för att Maxwell kommer att försöka fly landet, och hon har förklarat sig villig att överlämna sina tre pass till domstolen. Ghislaine Maxwell har ett amerikanskt, ett brittiskt och ett franskt pass. Hon har också sagt att hon är redo att låta sig stängas in, med elektronisk övervakning, i en fastighet i New York.

Advokatteamet hävdar också att den pågående coronakrisen utsätter Maxwells hälsa "för en allvarlig risk" om hon fortsatt ska hållas inspärrad.

Anklagelserna mot Maxwell, som är dotter till den framlidne brittiske mediemogulen Robert Maxwell, rör bland annat åtalspunkterna koppleri och trafficking mellan 1994 och 1997 av flickor så unga som 14 år.

Hon anklagas också för att själv vid några tillfällen varit med när de misstänkta sexuella övergreppen skett.

Om hon fälls riskerar Ghislaine Maxwell upp till 35 års fängelse. Borgensförhandlingarna inleds på tisdag.

Fakta Jeffrey Epstein

Jeffrey Epstein var en mångmiljardär och affärsman från New York i USA, född 1953.

År 2008 dömdes Epstein för att ha köpt sex av underåriga. Men straffet blev lindrigt, 13 månaders fängelse, men med frihet att gå till arbetet. Det korta straffet var ett resultat av förhandlingar med de federala myndigheterna.

Senare framfördes fler anklagelser om liknande brott, och att minderårig som hade befunnit sig hos Epstein hade utnyttjats både av honom och av hans vänner. En månad efter det att han gripits med anledning av dessa misstankar i juli 2019 hittades han död i sin cell i New York. Dödsfallet beskrivs som ett självmord.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons