Annons
Nyheter

Medan du sov: Här är nattens händelser

19-åring åtalas för tio mordförsök, nytt tranrekord vid Hornborgasjön och Joe Biden anklagas ha tafsat på kvinnor. Här är nattens nyheter – lokalt och i omvärlden.
Publicerad 4 april 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Den 19-årige man som misstänks för att ha försökt köra ihjäl flera personer i Lund åtalas nu för tio mordförsök, rapporterar Sydsvenskan.

Annons

Det var på nyårsdagen som mannen under hot stal en bil som han sedan använde för att försöka köra på slumpvis utvalda fotgängare och cyklister i staden. Ingen person kom till skada och när han fortsatte köra mot Malmö kunde han stoppas av polis.

Mannen har i förhör uppgett att hans motiv var att döda, företrädesvis personer av manligt kön. Han har genomgått en mindre sinnesundersökning och det kan även bli aktuellt med en mer omfattande rättspsykiatrisk undersökning.

– Det blir en utmaning för rätten att pröva vilken verklighet han befunnit sig i, säger kammaråklagare Thomas Olvmyr till Sydsvenskan.

Sverige

Totalt cirka 27 300 tranor räknades vid Hornborgasjön på onsdagskvällen, något som innebär ett nytt rekord.

– Det är helt otroligt fantastiskt, säger Kent-Ove Hvass, kontaktperson för Hornborgasjöns fältstation i Västergötland, till TT.

Onsdagskvällens cirka 27 300 tranor slog det gamla rekordet från 2012 på cirka 26 500 tranor.

Hornborgasjön är ett riktigt tranparadis. I cirka 30 år har det spritts korn till tranorna i området varje natt under högsäsongen. Något som gjort Hornborgasjön omåttligt populärt bland fåglarna.

– De vill till Hornborgasjön för där har de den här femstjärniga restaurangen med korn som de älskar, säger Hvass.

Tranorna räknas varje kväll under säsongen och siffrorna är enligt Hvass väldigt exakta. Under rekordkvällen deltog fyra personer i räkningen.

Annons

Antalet tranor har de senaste decennierna ökat stadigt i stora delar av Europa. Även de häckande populationerna har vuxit.

Kent-Ove Hvass utesluter inte att ännu ett tranrekord kan vara på väg.

– Det är helt och hållet vädret som bestämmer. Är det nordliga vindar vill de inte flyga vidare, de vill inte kämpa i motvind. Men blir det en varm dag med sydliga vindar kan det säga "puff" och då försvinner 10 000 tranor.

Världen

Två kvinnor har anklagat Joe Biden, tidigare vicepresident i USA, för att ha rört vid dem på ett olämpligt sätt. Biden nekar till att han skulle ha uppträtt olämpligt, men säger i en video på Twitter att han ska bli mer uppmärksam på hur han själv agerar.

"Politik för mig har alltid handlat om att skapa kontakter, men jag kommer att vara mer uppmärksam när det gäller den personliga sfären i framtiden".

"Det är mitt ansvar och jag kommer att leva upp till det", säger Biden.

Vittnesmålen har skapat debatt i USA huruvida Biden skulle vara lämplig att ställa upp som kandidat i presidentvalet nästa år. Han har ännu så länge inte meddelat om han ska ställa upp eller inte, men tillhör favoriterna.

Med knapp marginal har Storbritanniens parlament röstat för en lagstiftning som tvingar regeringen att försöka skjuta på nuvarande tidsfrist för EU-utträde.

Med bara en röst – 313 mot 312 – röstade underhuset för förslaget som nu går vidare till överhuset för godkännande.

Annons

12 april är datumet som nu gäller för Storbritannien att föreslå en brexitplan som EU måste godkänna. Annars kommer landet att krascha ut den dagen utan en överenskommelse.

Över 20 000 hushåll påverkas av svåra översvämningar i Paraguay till följd av två veckors kraftig regnande, sedan vattennivån i Paraguayfloden stigit kraftigt.

Regnet förutspås fortsätta och i floden, som sträcker sig cirka 1 000 kilometer från norr till söder, väntas vattnet fortsätta att stiga. I huvudstaden Asunción har man utlyst nödläge i 90 dagar.

– Vi väntade oss inte att det skulle stiga så snabbt, säger Pablo Ramírez i Asunción.

Gabriel AlmlöfSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons