Annons
Nyheter

Medeltida skeppsvrak hittat på Bohuskusten

Ett tidigare okänt vrak från medeltiden har hittats vid Dyngö utanför Fjällbacka. Analyser av träprover visar att det är det äldsta förlista skepp som påträffats i Bohuslän.
Arkeologi • Publicerad 3 februari 2022
Marinarkeologen och projektledare Staffan von Arbin studerar några upptagna träprover från vraket, träprover som nu har daterats till mellan år 1233 och 1240. Mosstätningen, som är så typisk för medeltida koggar, syns tydligt mellan bordplankorna.
Marinarkeologen och projektledare Staffan von Arbin studerar några upptagna träprover från vraket, träprover som nu har daterats till mellan år 1233 och 1240. Mosstätningen, som är så typisk för medeltida koggar, syns tydligt mellan bordplankorna.Foto: Anders Säldemark/TT

– Virket kommer från ekar som fällts mellan år 1233 och 1240, det vill säga för nästan 800 år sedan, säger Staffan von Arbin, marinarkeolog vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Under hösten har Göteborgs universitet genomfört marinarkeologiska dykningar längs Bohuskusten. Det var under det arbetet som de stötte på vraket utanför Fjällbacka.

Annons

Undersökningar som gjorts av vraket visar att det rör sig om en så kallad kogg. Skeppet kallas därför ”Dyngökoggen”. En kogg var byggd med en flat botten utan köl, vilket gjorde det möjligt för skeppet att vid ebb bli stående utan att kantra. Det är en skeppstyp som etablerades av den tyska Hansan under medeltiden.

Det bevarade skrovpartiet är ungefär 10 meter långt och 5 meter brett.

– Ursprungligen bör dock skeppet ha haft en längd på uppemot 20 meter, tror Staffan von Arbin.

Analysen av träproverna visar att skeppet är byggt av ekar från nordvästra Tyskland. Det är en av de äldsta koggar som hittills påträffats i Europa.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons