Annons
Nyheter

Medvind till vänster om Danmarks regering

Danmark • Publicerad 10 april 2023
Socialistisk folkeparti leds av Pia Olsen Dyhr. Bilden togs på partiets stämma i Kolding för en dryg vecka sedan.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix/TT

När Danmarks socialdemokrater sitter i en bred regering med borgerliga partier blåser det medvind på vänsterflanken. Socialistisk folkeparti (SF) fortsätter att växa och får i den senaste mätningen från opinionsinstitutet Voxmeter sitt största stöd på tolv års tid.

SF uppmäts ha stöd hos ungefär 15 procent av väljarna i dagsläget och det är därmed landets näst mest populära parti, efter Socialdemokratiet (S). I folketingsvalet i höstas fick SF lite drygt åtta procent.

Annons

Valet kom till stånd efter att en S-ledd minoritetsregering hamnat i kris och hotats av misstroendeförklaring av ett mindre tidigare samarbetsparti.

Efter valet vände sig S i stället högerut och bildade majoritetsregering med borgerliga Venstre och den tidigare Venstre-statsministern Anders Løkke Rasmussens nya parti Moderaterne.

S har backat närmare fem procentenheter sedan dess, enligt mätningarna. Venstre har också tappat stort.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons