Annons
Nyheter

Kriminalvården får mindre än begärt

Kriminalvården och Säpo får extra pengar av regeringen.
För Kriminalvården – mindre än hälften av vad myndigheten hade begärt.
För Säpo – full pott.
Politik • Publicerad 13 april 2023
Regeringen avsätter 300 miljoner kronor till Kriminalvården i vårändringsbudgeten efter överenskommelse med SD.
Regeringen avsätter 300 miljoner kronor till Kriminalvården i vårändringsbudgeten efter överenskommelse med SD.Foto: Lars Schröder/TT

Regeringen satsar i år 300 miljoner extra på Kriminalvården. Förslaget finns med i regeringens vårändringsbudget för 2023 som presenteras på måndag.

Beloppet motsvarar vad Kriminalvården begärt för att stärka platskapaciteten. Men enligt regeringen ska pengarna även få användas till kompetensförsörjning.

Annons

Det är dock betydligt mindre än vad myndigheten hade begärt. För att kunna ta emot allt fler fängelsedömda ville Kriminalvården ha 750 miljoner kronor extra i år.

Inte minst behövs pengarna för att kunna rekrytera ny personal, vilket är en förutsättning för att klara av expansionen av fler häktes- och anstaltsplatser.

Hoppas på hösten

I en skriftlig kommentar från Kriminalvårdens ekonomidirektör Björn Myrberg framgår att myndigheten hoppas på ytterligare mer pengar framöver.

"Dagens besked om att vi föreslås få ett tillskott med 300 miljoner kronor för innevarande år är naturligtvis väldigt positivt och bidrar till att förbättra våra finansiella förutsättningar i det korta perspektivet."

Han skriver vidare till TT:

"I enlighet med vad vi angav i vårt budgetunderlag den 1 mars ser vi även behov av åtgärder som innebär ökade kostnader också för kommande år, till exempel när det gäller lönesatsningar, och kring detta får vi troligen besked först i samband med budgetpropositionen i mitten av september."

Och mer kommer

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kan lugna Kriminalvården med att mer pengar kommer i höstbudgeten:

– Året är inte slut ännu. Vi tar den här delen nu i vår och återkommer inför hösten.

– Vår utgångspunkt är att expansionen i Kriminalvården kommer att behöva fortsätta och accelerera, säger ministern – dock utan att utlova något mer tillskott för 2023.

Socialdemokraterna är kritiska till att Kriminalvården inte får det begärda beloppet.

Annons

Partiets rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi skriver i en kommentar att man "har haft kontakt med arbetstagarorganisationer som har larmat att den stora belastning som myndigheten nu har gör att säkerhetssituationen kan komma att påverkas allvarligt".

"Tyvärr så meddelade Gunnar Strömmer tidigare idag att de inte kommer gå Kriminalvården till mötes vad avser planeringsförutsättningarna för 2023. Vi är oroade över utvecklingen", skriver han i en kommentar.

Därför vill S kalla Gunnar Strömmer till justitieutskottet för att få höra vad regeringen har för planer för Kriminalvården.

Säkerheten kostar

I nästa vecka ska Kriminalvården lämna en bedömning till regeringen över hur många anstalts- och häktesplatser som kommer att behövas till följd av Tidöavtalet.

– Tidöavtalet kommer att leda till att fler platser behövs, men exakt vad det kommer att kosta vet vi i dag inte. Så det finns all anledning att återkomma i den här frågan, säger Richard Jomshof, rättspolitisk talesperson för SD.

Säpo föreslås också få mer pengar i år. Det handlar om 50 miljoner kronor extra, vilket motsvarar vad Säpo begärt, enligt Gunnar Strömmer.

Tillskottet motiveras med det allmänt försämrade säkerhetsläget, hot och spioneri från framför allt Ryssland, Kina och Iran, samt risken för terrorattentat.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons