Annons
Nyheter

Vården får mer pengar för att klara vårdkön

Fulla intensivvårdavdelningar, långa köer och uppskjutna operationer – pandemin har inneburit stora påfrestningar för hälso- och sjukvården.
Nu får regionerna mer pengar för att förbättra tillgängligheten i vården.
Coronaviruset • Publicerad 3 juli 2021
Regionerna får stöd för att öka förutsättningarna att förbättra tillgängligheten i hälso- och sjukvården. Arkivbild.
Regionerna får stöd för att öka förutsättningarna att förbättra tillgängligheten i hälso- och sjukvården. Arkivbild.Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och regeringen har träffat en tilläggsöverenskommelse om ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården 2021.

Överenskommelsen, som omfattar cirka 1,48 miljarder kronor, ska ge regionerna en chans att genomföra den uppskjutna vården och stödja dem i arbetet med att korta väntetiderna.

Annons

"Behovet av att utveckla det långsiktiga arbetet för att hållbart förbättra tillgängligheten i hälso- och sjukvården är fortsatt stort och har förstärkts ytterligare av de tillgänglighetsutmaningar som covid-19-pandemin medfört", skriver SKR i ett pressmeddelande.

Regeringen har beslutat att Kammarkollegiet ska betala ut 739,25 miljoner kronor senast den 1 september. Medlen fördelas i relation till regionernas befolkningsandel.

Resterande 739,25 miljoner kronor ska betalas ut till regionerna i december – då baserat på "uppfyllda prestationskrav i enlighet med tilläggsöverenskommelsen".

Uppgörelsen kompletterar och reviderar delar av den överenskommelse som staten och regionerna ingick i december 2020.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons