Annons
Nyheter

Mer regn kan rädda svampsäsongen

Med augustis intåg närmar sig årets svampsäsong sin kulmen.
Det tidvis torra vädret kan dock ställa till det för den som förväntar sig stora mängder.
Natur • Publicerad 3 augusti 2022
Det har funnits gott om kantareller, men på grund av torka ser det mer dystert ut framöver.. Arkivbild.
Det har funnits gott om kantareller, men på grund av torka ser det mer dystert ut framöver.. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/TT

Svampsäsongen i Sverige sträcker sig vanligtvis från juni till senhösten, med topp under sena augusti och september. Det ihållande regn som tidigare fallit över Sverige har bäddat för en säsong med god tillgång.

Nu kan det dock finnas skäl att skruva ned höstens förväntningar.

Annons

– Säsongen började väldigt bra med mycket regn, och det har gett mycket kantareller hittills. Men på sina håll börjar det nu bli torrt. Fortsätter det så kan svampsäsongen mot september bli väldigt dålig, säger Michael Krikorev, svampkonsulent vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Viktigt hålla koll på vädret

Eftersom tillgången på svamp till stor del beror på väder och regn, går prognoser sällan att göra för längre perioder. För den svampintresserade gäller det därför att hålla koll på väderleksrapporten.

– Det är lite av utmaningen med svamp. Allt kan ändra sig väldigt snabbt. Är det bra på ett ställe kan det vara sämre på samma ställe två veckor senare, säger Michael Krikorev.

Enligt honom har populära matsvampar olika favoritförutsättningar.

– Olika svampar gillar olika sorters väder. Det viktigaste är regnet, men på olika sätt. Kantarellen växer långsamt och gillar när det regnar regelbundet, kanske en gång i veckan. Karljohan gillar däremot torra varma perioder som följs av mer intensivt regn.

TT: Det finns alltså förutsättningar för rikligt med Karljohan i närtid?

– Ja, men det förutsätter att vi får rejäla regnskurar i augusti.

Svårt att uppskatta mängd

Michael Krikorev är i det stora hela nöjd med svampsäsongen hittills. Han påpekar dock att det är svårt att fastställa tillgång och mängd. Norr och söder kan dessutom skilja sig åt.

– Det finns egentligen inga övervakningar som mäter mängden svamp som det gör för exempelvis blåbär. Det mesta bygger på uppskattningar. Men en bra säsong kan ha uppemot fem–tio gånger mer svamp än en dålig, och är det torrt blir det nästan ingen svamp alls.

Fakta: Råd till svampplockare

Svamp bör behandlas som en ömtålig färskvara, jämförbar med skaldjur. Det är mycket vanligare att bli sjuk av dåliga exemplar av ätliga arter än att verkligen bli svampförgiftad.

Plocka bara svampar som du säkert känner igen som ätliga. Undvik gamla tumregler om giftiga och ätliga svampar.

Ta bara svamp som känns fast och frisk.

Plocka aldrig svamp i plastpåse. Det utvecklas lätt bakterier i denna täta miljö.

Skär bort allt som är insektsangripet ("maskätet").

Rensa bort allt skräp och tillaga svampen samma dag.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons