Annons
Nyheter

Meta hotas av norsk miljonsmäll

Ekonomi • Publicerad 17 juli 2023
Meta hotas av miljonböter av Norge. Arkivbild.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Datatilsynet i Norge hotar Meta med miljonböter. Om företaget, som äger Facebook och Instagram, inte slutar använda norrmäns personliga data till riktad reklam riskerar Meta att få böter på en miljon norska kronor om dagen, rapporterar NRK.

– Vi anser att Meta inte följer våra integritetsregler. Vi tycker att affärsmodellen som de har med att övervaka allt som människor gör hela tiden inte är i linje med europeiska integritetslagar, säger Tobias Judin vid Datatilsynet, som är Norges motsvarighet till svenska Integritetsskyddsmyndigheten.

Annons

Meta håller inte med om kritiken.

"Vi ska analysera Datatilsynets krav. Men detta kommer inte att få någon omedelbar påverkan på vår verksamhet", skriver Metas talesperson Matthew Pollard i ett mejl till NRK.

Meta har nu fram till den 4 augusti på sig att sluta använda personlig data för att undvika böter. Dagsböterna kommer i en första omgång att pågå under tre månader eller fram tills Meta gör de nödvändiga förändringarna.

I maj i år åkte Meta på EU-böter på 1,2 miljarder euro för brott mot dataskyddsförordningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons