Annons
Nyheter

Mexikansk kartell dödshotar journalist

Mexiko • Publicerad 10 augusti 2021
En soldat bevakar en motorväg i delstaten Zacatecas i centrala Mexiko efter en rad attacker från drogkarteller i juli. Arkivbild.Foto: Marco Ugarte/AP/TT

Maskerade män som säger sig tala för Mexikos mäktigaste drogkartell har släppt en video där de hotar att mörda ett nyhetsankare som de anklagar för ofördelaktig rapportering.

I videon beklagar sig en person som sitter vid ett litet skrivbord, omgiven av tungt beväpnade män, över att nyhetskanalen Milenio Television rapporterat positivt om så kallade självförsvarsgrupper som bekämpar kartellen Jalisco Nueva Generación (CJNG) i delstaten Michoacán. Personen i videon pekar särskilt ut nyhetsankaret Azucena Uresti.

Annons

– Du kommer att få äta upp dina ord, hotar mannen, och hävdar vidare att självförsvarsgrupperna i själva verket arbetar för konkurrerande droghandlare.

Journalisten kommenterar i ett uttalande hotet med orden "vi kommer att fortsätta göra vårt jobb", rapporterar mexikanska El Universal.

Mexiko är ett av de farligaste länderna i världen för journalister att verka i. Offentliga hot av den här typen är dock ovanliga.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons