MFF-stjärnan: Inte köpt sig till framgång

Malmö FF vill utmana FC Köpenhamn om titeln som bäst i Norden.
Då skickar dansken Anders Christiansen en passning till andra sidan Öresund.
Fotboll • Publicerad 2 oktober 2019
Malmö FF:s mittfältsmotor Anders Christiansen höll presskonferens inför torsdagens Europa League-möte med FC Köpenhamn i Malmö.
Malmö FF:s mittfältsmotor Anders Christiansen höll presskonferens inför torsdagens Europa League-möte med FC Köpenhamn i Malmö.Foto: Andreas Hillergren/TT

På torsdagen brakar Malmö FF och FC Köpenhamn samman i Europa League-gruppspelet. För MFF-supportrar är det dock mer än ett Öresundsderby.

Senast klubbarna möttes i tävlingssammanhang – i Royal League 2005 – blev Malmöanhängare slagna av dansk polis på Parkens läktare. Först flera år efteråt slog det danska rättsväsendet fast att en polismans beteende var synnerligen klandervärt.

Inget köpelag

Något som bidrar till den stora rivaliteten mellan klubbarna, tror MFF:s danska mittfältsmotor Anders Christiansen.

– Det är en av orsakerna och det är även det sättet som FCK har byggt upp sig på. Malmö som förening har inte köpt sig själv till framgång, om man säger så. Det tror jag betyder mycket, säger Christiansen.

Köpenhamns svenske landslagsback Pierre Bengtsson:

– Jag har inte jättebra koll på om det stämmer att Malmö inte har köpt sig till framgång. Jag är inte insatt i alla spelare de har köpt genom åren. FCK drivs väl som ett börsnoterat bolag och det är ett bolag som vill gå med vinst och växa hela tiden. Det är så fotbollen fungerar i dag. Sverige är ju lite annorlunda med ägarstruktur och så vidare.

Malmö FF är en traditionell medlemsägd förening grundad 1910 medan FC Köpenhamn är en del av en börsnoterad koncern och bildades 1992 efter en sammanslagning mellan två klubbar. De stora framgångarna har kommit på 2000-talet med tolv inhemska ligatitlar (av 13 totalt) och gruppspel i Europa 13 gånger de senaste 14 åren.

Press att vinna

TT: Hur är synen på er i Danmark?

– FCK är den klubb som har mest pengar och högst omsättning. Med det kommer det en press att vi ska vinna också, säger 31-årige Bengtsson, som är inne på sin andra vända i FC Köpenhamn.

Malmö FF, med 20 SM-guld och fem Europaspel på 2010-talet, vill dock utmana FCK ute i Europa.

– Vi vill gärna bli störst i Norden. Det finns många saker som gör det här till en stor match, säger Köpenhamnsfödde Christiansen, som aldrig har spelat för FCK utan har sin bakgrund i Lyngby BK.

MFF är i störst behov av tre poäng. Skåningarna inledde Europa League med en 0–1-förlust borta mot gruppfavoriten Dynamo Kiev medan Köpenhamn slog Lugano hemma på Parken.

– Båda lagen är fysiska och båda kan spela fotboll. Jag tror att det blir jämnt. Både vi och FCK har spelat många Europamatcher, säger Anders Christiansen, som har förlängt sitt kontrakt med MFF till 2024.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.