Annons
Nyheter

Midsommarpotatisen hotad av frost

En frostknäpp har fått potatisodlingarna i Skåne att stanna av. Odlare befarar att det blir brist på färskpotatis till midsommar.
Livsmedel • Publicerad 14 maj 2020
Minusgrader i Sydsverige har fått potatisen att sluta växa. Arkivbild.
Minusgrader i Sydsverige har fått potatisen att sluta växa. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Kalla nätter med frost och minusgrader i Skåne har fått blasten att svartna på stora delar av den frilandsodlade färskpotatisen, skriver ATL, Lantbrukets affärstidning.

Många knölar har slutat att växa och startat om på nytt. Därmed ökar risken för brist på färskpotatis till midsommar och att potatissäsongen förskjuts.

Annons

Enligt ATL står midsommarpotatisen för omkring 40-50 procent av omsättningen för många av odlarna. Potatisens omstart innebär nu i stället att det kommer att bli mycket potatis senare i sommar.

– Vi har planerat för att de stora volymerna färskpotatis ska fram till midsommar. Efter midsommar är det långt ifrån säkert att det finns någon marknad kvar. Det är stora pengar det är frågan om speciellt som ekonomin redan är pressad för många odlare, säger Per-Erik Bengtsson, styrelseledamot i Potatisodlarna, till ATL.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons