GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Midsommartipset: Visa respekt på vägarna

Trafikverket pausar nästan alla vägarbeten under midsommarhelgen – och hoppas att mittsepareringar och fartkameror ska minska olyckorna när många sätter sig bakom ratten.
Men det största ansvaret faller som vanligt på den som kör.
Trafik • Publicerad torsdag 10:45
Många ska samsas på vägarna under midsommarhelgen. Arkivbild.
Många ska samsas på vägarna under midsommarhelgen. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Fyra områden i landet är mest vältrafikerade under midsommarhelgen.
Fyra områden i landet är mest vältrafikerade under midsommarhelgen.Foto: Johan Hallnäs/TT

Midsommarhelgen innebär för många svenskar en längre bilresa, med följden att det blir trängre än vanligt på vägarna. Värst är situationen från torsdag förmiddag fram till tidig kväll, samt midsommaraftons förmiddag fram till eftermiddag.

– Då är det ofta många som jobbar in i kaklet och är stressade. Det är ingen bra början på att göra en lång bilresa, då är det väldigt lätt att fatta tokiga beslut, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Fyra områden värst

Därefter väntas trafiken bli betydligt lugnare, med en mindre topp på söndag när många ska hem igen. Hemresandet sprids dock ut under den efterföljande veckan eftersom många tar ut sin semester i samband med midsommar, enligt Trafikverket som baserar sin prognos på hur det sett ut tidigare.

– Om man ska hårdra det finns det fyra områden i landet som är mest vältrafikerade under midsommarhelgen: E6 från Falsterbo-Skanör upp till Strömstad, E22 från Norrköping till Kalmar och på Ölandsbron, E20 och E18 i Storstockholm och runt Mälaren, och vägarna runt Siljan, säger Olsson.

Då är olyckan framme

Trafikverket har pausat vägarbeten i hela landet, med några undantag, för att inte bidra till trafikstockningarna som ändå uppstår.

– Vi gör det medvetet just för att det inte ska störa för mycket. Folk har nog med att hålla rätt på sig själva under midsommarhelgen, säger Olsson.

Bilisterna uppmanas att planera sin resa i förväg, att vara ute i god tid och att inte köra för fort.

– Det handlar mycket om att visa respekt för övriga som finns runt omkring, och att vara väldigt tydlig med hur man kör så omgivningen hinner reagera. Inte minst hålla avstånd för att inte bli överraskad när någon bromsar kraftigt, då är olyckan lätt framme, säger Olsson.

"Lite skenheligt"

Han lyfter fram hur Trafikverket successivt har byggt mittsepareringar och placerat ut fartkameror för att minska olyckorna, och ger rådet att välja sådana vägar under midsommarhelgen eftersom de ofta är säkrare.

– Även om det ibland kan upplevas som att det är lite skenheligt, att man bromsar in för att inte få böter, sänker man i genomsnitt hastigheten med 7–8 kilometer i timmen när man passerar en kamera. Gör man det på en 90-väg är man nere i det säkerhetsspektra som bilarna i dag oftast är byggda för, säger Olsson.

Fakta: Trafikverkets tips till bilister

Planera din resa och påbörja den i god tid.

Var utvilad – jobba inte ända in i kaklet innan du reser.

Håll avstånd.

Låt bli mobilen när du sitter vid ratten.

Ta regelbundna raster.

Låt bilen stå i fall du druckit alkohol.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.