Annons
Nyheter

Migrantvåg väntas när nödregel upphör i USA

USA:s södra gränsområden hamnar återigen i hetluften när den omdiskuterade undantagsregeln Title 42 nu hävs. Tiotusentals migranter väntas strömma över gränsen från Mexiko och andra länder. Här är frågor och svar om vad regeln innebär och vad som händer framöver.
USA • Publicerad 11 maj 2023
Nyanlända migranter som korsat gränsen mellan USA och Mexiko.
Nyanlända migranter som korsat gränsen mellan USA och Mexiko.Foto: Veronica G. Cardenas/AP/TT
Kartan visar de största gränsövergångarna längs gränsen mellan USA och Mexiko.
Kartan visar de största gränsövergångarna längs gränsen mellan USA och Mexiko.Foto: Anders Humlebo/TT
Migranter i väntan på att bli tillbakaskickade från Brownsville i Texas till Mexiko, med stöd av regeln Title 42.
Migranter i väntan på att bli tillbakaskickade från Brownsville i Texas till Mexiko, med stöd av regeln Title 42.Foto: Veronica G. Cardenas/AP/TT

Vad är Title 42?

Regeln skapades för att användas i krissituationer för att kunna ta till särskilda åtgärder exempelvis för att "stoppa smittsamma sjukdomar". Regeln har funnits i årtionden men togs i bruk av president Donald Trumps styre i början av mars 2020 i samband med covidpandemin. Sedan 2020 har mer än två miljoner avvisningar av migranter ägt rum.

Annons

Varför hävs den just nu?

Fram till våren 2022 ansåg USA:s regering – i strid med medicinsk expertis – att det var nödvändigt att upprätthålla bruket av regeln på grund av pandemin, trots att smittspridningen hade minskat i omfattning. Då skulle Title 42 ha fasats ut, men beslutet bestreds i domstol. I april i år meddelade hälso- och sjukvårdsmyndigheterna till sist att det inte längre var befogat att använda Title 42.

Vad har Title 42 inneburit rent praktiskt?

Under både Trumps och efterträdaren Joe Bidens styre har migrationsmyndigheterna skickat tillbaka papperslösa migranter med hänvisning till regeln – utan att de fått en chans att söka asyl. Kritiker hävdar att migranter har berövats sina rättigheter. De som försvarar användandet av regeln menar att den är ett effektivt medel för gränskontroll.

Vad händer härnäst?

Amerikanska myndigheter räknar med att tiotusentals migranter från framför allt Mexiko, Venezuela och Kuba kommer att försöka ta sig över den södra gränsen när Title 42 upphör att gälla. Migrationsmyndigheternas personalstyrka har förstärkts tillfälligt med 500 personer och dessutom sänds 1 500 soldater till gränskontrollerna för att temporärt bistå gränsmyndigheten Border Patrol.

Vad gör styret i Washington DC?

I stället för Title 42, som ju har koppling till pandemin, återgår USA nu till ett regelverk kallat Title 8. Det blir fortfarande svårt att passera gränsen, men migranter som hävdar asylskäl ska få dessa undersökta. Title 8 innebär också hårdare straff för den som olagligt försöker ta sig över gränsen.

Vad säger president Joe Biden?

Presidenten har upprepade gånger understrukit att det är lönlöst för migranter att "bara dyka upp" vid gränsen. I stället ska de ta den lagliga vägen och ansöka om uppehålls- eller inresetillstånd, antingen i sitt hemland eller i länder de passerat.

Källor: CBS News, PBS News hour, The Hill, Utrikespolitiska institutet (UI) med flera.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons