Annons
Nyheter

Migrationsdomstolarna börjar komma i kapp

Landets fyra migrationsdomstolar börjar komma i kapp och högen med ärenden lär vara i balans i början på nästan år, rapporterar .
Migration • Publicerad 4 augusti 2021
Förvaltningsrättens lokaler nära Värtahamnen i Stockholm, där en av landets fyra migrationsdomstolar finns. De övriga är placerade vid respektive förvaltningsrätt i Malmö, Luleå och Göteborg. Arkivbild.
Förvaltningsrättens lokaler nära Värtahamnen i Stockholm, där en av landets fyra migrationsdomstolar finns. De övriga är placerade vid respektive förvaltningsrätt i Malmö, Luleå och Göteborg. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi räknar med att arbeta vidare under hösten så att vi till årsskiftet eller strax därefter har ett normalt år där väntetiden på domstolen ligger på i vart fall under sex månader, säger Fredrik Löndahl, chefsrådman vid förvaltningsrätten i Malmö, till Ekot.

Färre asylsökanden, i samband med att pandemin stängt gränser, bidrar till minskningen, liksom fler anställda vid domstolarna.

Annons

Det innebär att handläggningstiderna för första gången sedan 2016 är nere på maximalt sex månader. Det kan jämföras med snittiden 2019, som var 21 månader.

Framöver bedömer domstolarna att antalet ärenden kommer att öka igen, då fler överklaganden kan komma in i takt med att nya bestämmelser i utlänningslagen från halvårsskiftet börjat gälla, samt att gränserna börjar öppna igen.

Migrationsdomstolarna inrättades 2006 som en ny instans för att hantera migrationsärenden. De är förlagda under förvaltningsrätterna.

Enligt regleringsbrevet ska 90 procent av asylmålen vara avgjorda inom fyra månader och 90 procent av övriga migrationsmål inom fem månader. Men på senare år har detta inte följts.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons