Annons
Nyheter

Ribbenvik: "Hade gärna velat vara kvar"

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik slutar i maj.
Regeringen vill att en ny ledning genomför den stramare migrationspolitiken.
Politik • Publicerad 13 februari 2023
Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Arkivbild.
Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT

– Det är ingen hemlighet att jag gärna velat vara kvar på myndigheten, säger Ribbenvik till TT.

TT: Så regeringen anser inte att du är rätt person att genomföra den stramare migrationspolitiken?

Annons

– Det får du fråga dem om.

Ribbenviks förordnande är sex år långt. Det går ut i maj. Ribbenvik uppger att han sedan i december känt till att förordnandet inte kommer att förlängas.

– Den förklaring jag fått är att det blir en stor omläggning (av politiken) och då vill man ha en ny generaldirektör och en ny överdirektör – en ny myndighetsledning, säger Ribbenvik.

Stor utmaning

Den bilden bekräftas av migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

– Ibland behövs det nya ögon för att ta sig an ett uppdrag med en förändrad inriktning, säger hon till TT.

Samtidigt berömmer hon Mikael Ribbenvik för värdefulla insatser på Migrationsverket under många år, inte minst under de senaste åren då myndigheten har varit satt under press.

Ministern hoppas att Ribbenviks långa erfarenhet av svensk och internationell migrationspolitik kan tas tillvara. Det internationella arbetet behöver förstärkas, anser hon.

På frågan om hur stor utmaning det blir för Migrationsverket att genomföra den nya migrationspolitiken, svarar Ribbenvik:

– Det är väldigt omfattande reformer som står för dörren. Över 30 reformer ska genomföras. Men Migrationsverket är en myndighet som är van vid förändringar, så jag tror att förutsättningarna är goda för att anpassa sig till både ny lagstiftning och en ny omvärld.

SD välkomnar

Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling välkomnar att Mikael Ribbenvik byts ut. Men han tillägger att det inte är personfrågan som är det viktigaste.

Annons

– Det är ganska uppenbart att problemen på den myndigheten går djupare än bara generaldirektören, säger Aspling

– Det viktiga är att problemen kommer att åtgärdas.

Aspling pekar på en artikel i tidskriften Fokus nyligen som pekar på mängder av felaktigt beviljade uppehållstillstånd, bristfälliga bakgrundskontroller av de anställda samt oförmåga att verkställa utvisningar.

– Det viktigaste för oss är att myndigheten återupprättar sitt förtroende och börjar göra sitt jobb enligt regler och lagar, så som man kan förvänta sig, säger Aspling.

Han vill inte svara på om SD legat på för att Migrationsverket ska få en ny ledning.

Att bytet av generaldirektör skulle ha något att göra med Fokus artikel kallar Ribbenvik för "trams".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons