Militära transporter till Finland ska förbättras
Den svenska och den finländska regeringen hade på måndagen ett gemensamt regeringssammanträde i Stockholm. Förra gången det skedde var 2009 i Finland.
– Detta möte är historiskt. Jag tycker att vi ska träffas så här vart fjärde år, inte vart femtonde, säger Finlands statsminister Petteri Orpo.
Syftet med regeringarnas möte är att utveckla banden mellan länderna och stärka samarbeten. Vid mötet antogs en gemensam deklaration. I den pekas sex områden ut där samarbetet fördjupas.
Bättre transporter
Ett område handlar om att förbättra de öst-västliga landförbindelserna och säkra transporter, både militära och civila.
Särskilt fokus ska ligga på förbindelserna från Narvik i Norge och sträckor mellan Finland och Sverige.
– Med tanke på världsläget så är väst-östliga transporter väldigt viktiga. Både vad gäller försörjningssäkerhet, militär mobilisering och för näringslivet, säger Orpo.
– Om vi kan utveckla det med Norge också så är det till väldigt stor nytta för oss allihopa.
Ulf Kristersson säger att regeringen rustar vägar och järnvägar för militära transporter när mer pengar läggs på infrastruktur de kommande åren.
– Mer fokus på broars bärighet och sådana saker som är viktiga, vilka järnvägsförbindelser som ska kunna frakta vilken sorts utrustning. Det är ett nytt paradigm.
Petteri Orpo pekar särskilt på vikten av att transporter fungerar under vinterförhållanden och nämner att man på mötet pratade mycket om isbrytare.
– Vi ser positivt på ett framtida samarbete, säger Kristersson.
"Mycket intresserade"
Ytterligare en punkt är att effektiva flygförbindelser mellan städer i Finland, Sverige och Norge ska underlättas.
Ett annat exempel på ökat samarbete är att länderna ska öka utbyte av folkbokföringsdata, vilket underlättar för människor som bor och arbetar över gränsen i gränsområden.
Sverige har i samband med regeringarnas möte också fått frågan från Finland om att ansvara för uppbyggnaden av ett Natohögkvarter i norra Finland.
– Det är vi mycket intresserade i. Det krävdes inte så mycket betänketid för att svara på det, säger Kristersson.