Miljardförlust för Balder
Visserligen visar Balders rapport för andra kvartalet i år ett driftöverskott och högre intäkter för hyror jämfört med samma period förra året. Resultatet före skatt landade ändå på minus 1 454 miljoner kronor, jämfört med en vinst på 4 118 miljoner kronor ett år tidigare.
Erik Selin, Balders grundare och största ägare, vill dock tona ner förlusten som krusningar på vattenytan och signalera stabilitet på en annars stormig fastighetsmarknad.
– Vi fokuserar på löpande förvaltningsresultat. Sedan går fastighetsvärdet upp och ner, men även om det går litet nedåt där, är det egentligen inte någon stor dramatik, säger han till TT.
Skyddade genom bundna räntor
Hans förklaring till att det totala resultatet landade negativt är ett lägre fastighetsvärde på grund av stigande avkastningskrav.
Bolaget har dock en god krockkudde i form av inkomster som stiger något snabbare än räntan, menar Erik Selin, som inte känner oro inför fler räntesmockor framöver.
Att en stor del av bolagets räntor är bundna och löper ut först 2033 gör att sådana smockor inte slår så hårt mot Balder, resonerar han.
– Inkomstökning i kombination med bundna räntor ger en stabil fastighetsportfölj, säger han.
"Blir bättre och bättre"
Balders aktie har trots allt rasat i spåren av stigande räntor och kärvt fastighetsklimat.
TT: Behöver ni sälja fastigheter eller ta in nytt kapital för att skydda kreditbetyget?
– Nej. Vi kan gneta på med en stark inkomstintjäning. Även om vi ser kortsiktiga svängningar upp och ned har vi hus på bra ställen, som i centrala Köpenhamn. Över tid blir allt bättre och bättre, säger Erik Selin.
Fakta: Högre hyresintäkter
Fastighetsbolaget Balder fick ett driftöverskott på 2 201 miljoner kronor, högre än 1 912 miljoner kronor samma period i fjol, visar dagens rapport för det andra kvartalet.
Hyresintäkterna uppgick under andra kvartalet till 2 943 miljoner kronor, jämfört med 2 550 miljoner kronor för samma period förra året.
Balders fastighetsbestånd består till 57 procent av bostäder som finns i bland annat Helsingfors, Göteborg och Stockholm.
Totalt kommer nära hälften av hyresintäkterna från Sverige och knappt 40 procent från Finland.