Annons
Nyheter

Miljardtjuv får belöning

Ha
Ekonomi • Publicerad 13 augusti 2021
En hackare som stal miljarder i kryptovaluta får en belöning
En hackare som stal miljarder i kryptovaluta får en belöningFoto: Henrik Montgomery/TT

I helgen stal tjuven kryptovalutor värda hela 5 miljarder kronor. Det är den största stölden av det här slaget någonsin – om man kan kalla det stöld. Hackaren har nämligen lämnat tillbaka pengarna.

Offret, kinesiska Poly Network, som specialiserar sig på överföringar av kryptovalutor, gick i tisdags ut och bad om att få pengarna tillbaka. Och redan dagen efter började pengarna rinna in hos bolaget igen. I ett meddelande från hackaren står det att planen hela tiden vara att lämna tillbaka de stulna medlen.

Annons

I dag är bolaget tacksamt mot hackaren, skriver Reuters.

– Han har lämnat tillbaka pengarna och hjälpt oss förbättra vår säkerhet genom att visa hur vi är sårbara, skriver Poly Network.

Bolaget kallar belöningen en "bug bounty", alltså en belöning till den som hittar en bugg, ett fel i dataprogrammen som hackare kan utnyttja.

Hackaren har Poly Network döpt till Mr. White Hat – programmerarslang för hackare som vill hjälpa företag att hitta fel.

– Vi vill belöna Mr. White Hat för hans arbete. Och vi hoppas han vill fortsätta jobba med oss.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons