Nyheter

Miljonintäkter för Airbnb-värdar under krisen

Nästan 40 miljoner kronor – så mycket tjänade svenska Airbnb-värdar i juni. Under pandemin har intresset för att hyra stugor bland svenskar skjutit i höjden, och störst är ökningen i Västernorrland.
Ekonomi • Publicerad 10 augusti 2020
Svenskarna har varit rekordintresserade av att hyra stugor och andra boenden inom Sverige i år. Arkivbild.
Svenskarna har varit rekordintresserade av att hyra stugor och andra boenden inom Sverige i år. Arkivbild.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Lillemor Bylund har märkt en betydligt större efterfrågan än vanligt på de stugor hon hyr ut.
Lillemor Bylund har märkt en betydligt större efterfrågan än vanligt på de stugor hon hyr ut.Foto: Anette Bodén

Den röda stugan med vita knutar ligger mitt i skogen, med barrträd och betande får som enda grannar. Den här sommaren har den varit mer välbesökt än någonsin.

Kanske är det just det ensliga läget som lockar, tror ägaren Lillemor Bylund, som hyr ut stugan via tjänsten Airbnb.

– Trots att vi har en helt full kalender så ringer folk och frågar om de får komma ändå. Jag hör av andra som hyr här i området att de också har helt fullbokat, vad man än hyr ut så är efterfrågan jättestor, säger hon.

Fördubblade intäkter

Lillemor Bylund hyr ut två stugor i Kramfors kommun i Västernorrland, och hon är inte ensam om att se en ökad efterfrågan. Airbnb-värdar i länet mer än fördubblade intäkterna i juni, med en ökning av inhemska bokningar på 115 procent jämfört med samma period förra året. Även resten av Sverige fick ett uppsving med 25 procent – med intäkter från inhemska bokningar som totalt uppgick till 4,5 miljoner dollar, strax över 39,2 miljoner kronor.

Även Gävleborgs län och Örebro län har ökat mycket, med 110 respektive 105 procent. Något som kan tyda på en ökad trend för att besöka områden som traditionellt inte legat i topp, enligt Airbnb.

Att det är svenskarna själva som har hittat ut i landet märker även Lillemor Bylund.

– I vanliga fall har vi mycket utländska gäster, men i år har vi i princip bara haft svenskar. Snart kommer vår första utländska gäst för hela sommaren, berättar hon.

Säsongen är dessutom längre i år än i fjol. Lillemor Bylund har fått bokningar såväl i september och oktober som under jul och nyår. Redan nu börjar bokningarna för nästa sommar trilla in.

– Jag tror att det är början på ett uppsving för att semestra i Sverige bland svenskar, man har fått upp ögonen för det och nu kommer det att hålla i sig.

Mycket draghjälp

Samtidigt har arbetsbördan varit större för Lillemor Bylund i år. Osäkerheten kring pandemin har inneburit fler frågor, av- och ombokningar och kontakt med kunderna. Hon sammanfattar det som en "hektisk sommar, men också rolig".

TT: Varför tror du att just Västernorrland är så populärt?

– Vi får mycket draghjälp från Höga Kusten med sin fantastiska natur. Man behöver inte heller trängas med andra, det blir ett säkerhetsavstånd under coronan.

– Det finns en stor potential i det här för glesbygden, hade vi kunnat fylla alla tomma stugor med turister hade det varit jättebra. Gästnätter leder till restaurangbesök och ger en skjuts till andra verksamheter. Det är otroligt viktigt för oss.

Fakta: Topp tio län när det gäller intäktsökningar

1. Västernorrland, mer än 115 procent

2. Gävleborg, nästan 110 procent

3. Örebro, mer än 105 procent

4. Halland, cirka 70 procent

5. Södermanland, nästan 70 procent

6. Uppsala, mer än 65 procent

7. Blekinge, ungefär 50 procent

8. Västmanland, nästan 40 procent

9. Västergötland, mer än 35 procent

10. Dalarna, nästan 35 procent

Siffrorna avser inhemska bokningar i juni 2020 jämfört med juni 2019. De 10 län som ligger i tillväxttoppen har tillsammans inneburit intäkter för Airbnb-värdarna på sammanlagt mer än 1,1 miljoner dollar i juni.

Källa: Airbnb

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.