GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Miljöpartiet KU-anmäler statsministern

Politik • Publicerad 20 oktober 2022
Miljöpartiet vill att konstitutionsutskottet granskar statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Miljöpartiet vill att konstitutionsutskottet granskar statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Miljöpartiet KU-anmäler statsminister Ulf Kristersson (M) för att han i regeringsförklaringen påstod att Sverige blev en nästan fossilfri industrination efter åtgärder som genomfördes på 1970-talet.

Uttalandet har tidigare kritiserats både av experter och oppositionen.

"Att statsministern sprider bilden av att Sverige vid något tillfälle under sin moderna politiska historia skulle varit 'nära' fossilfrihet stämmer inte. Detta används för att rättfärdiga en politik som leder till kraftigt ökade utsläpp", säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i ett pressmeddelande.

Roger Hildingsson, som forskar om miljö- och klimatpolitik vid Lunds universitet, har tidigare sagt till TT att Kristerssons uttalande skarvar ordentligt på sanningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.