Annons
Nyheter

"Jag tror inte på något extraval"

Knappast något extraval. Men regeringen faller troligen innan Stefan Löfven kommer tillbaka med en ny regering.
Det är, enligt statsvetare, ett troligt utfall av misstroendeförklaringen mot regeringen.
Politik • Publicerad 17 juni 2021
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) har inte längre förtroende hos en majoritet av riksdagens ledamöter. Arkivbild.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) har inte längre förtroende hos en majoritet av riksdagens ledamöter. Arkivbild.Foto: Hanna Franzén/TT

M, KD, SD och V har meddelat att de inte har förtroende för Stefan Löfvens regering – och de har dessutom mandaten att fälla regeringen. Flera möjliga utgångar av regeringskrisen är möjliga. På måndag blir det omröstning. Då avgörs Vänsterpartiets chicken race med regeringen, som statsvetarprofessorn Tommy Möller uttrycker det.

– I en misstroendeomröstning i riksdagen nästa vecka kommer statsministern att bli fälld, men det finns ytterligare två alternativ, säger statsvetarkollegan Jenny Madestam till TT.

Annons

Madestam säger att ett alternativ är att Löfven upplöser regeringen och utlyser extraval, eller att de lyckas förhandla bort misstroendeförklaringen.

– Regeringen kan backa från förslaget om fri hyressättning på nyproduktion och helt enkelt gå Vänsterpartiet till mötes på något sätt.

Ingen vill ha

Tommy Möller pekar på att Stefan Löfven fram till på måndag kan använda hotet om extraval som ett påtryckningsmedel och/eller möjligen ge Vänsterpartiet något, och på så vis få bort omröstningen om misstroende.

– Jag tror ingen vill ha ett extraval egentligen, säger Tommy Möller.

Statsvetaren Marja Lembe har sitt grundtips klart.

– Jag tror inte på något extraval, säger hon.

Kommer tillbaka

Regeringen ryker, sen blir det en talmansrunda, en relativt snabb sådan, sedan kommer regeringen Löfven tillbaka eftersom Moderatledaren Ulf Kristersson inte kommer lyckas samla en majoritet, resonerar hon.

Centerpartiet, som är den drivande parten i själva sakfrågan, den om hyresregleringen, kan också komma Socialdemokraterna till mötes på något vis.

– Jag tyckte när jag såg en intervju med Annie Lööf att hon svarade lite svävande i frågan. Centerpartiet har satsat väldigt mycket på att få igenom förslaget om fri hyressättning, men i andra vågskålen ligger en regeringskris. C är väldigt måna om att vara ett parti som tar ansvar för Sverige, och det kanske gör att de går med på att backa, säger Jenny Madestam.

Begränsat utrymme

TT: Hur stort handlingsutrymme har S just nu?

Annons

– Socialdemokraterna och regeringen har ett ganska begränsat utrymme just nu. De kan antingen möta riksdagens omröstning om misstroendeförklaring eller utlysa extraval. Min gissning är att Löfven redan har ringt till Annie Lööf och vill sätta sig och diskutera med henne och Liberalerna för att se om det går att hitta någon lösning som kan stilla Vänsterpartiet.

TT: Vilka partier har tjänat på det här?

– Vänsterpartiet så till vida att man visar sina väljare att man vågar löpa linan ut, eller eventuellt pressar regeringen att backa, det vet vi inte ännu.

– En annan vinnare är naturligtvis Sverigedemokraterna som tar första steget till en misstroendeomröstning som de andra partierna hakar på, säger Jenny Madestam.

Fakta: Misstroendeomröstning

Om riksdagen inte har förtroende för statsministern eller en minister kan riksdagen tvinga regeringen eller ministern att avgå genom att besluta om en misstroendeförklaring.

Så här går det till:

Minst 35 ledamöter måste först gå ihop och föreslå att riksdagen ska rösta om att göra en misstroendeförklaring för att en omröstning ska bli av. Minst 175 ledamöter måste sedan rösta ja till förslaget för att riksdagen ska förklara sitt misstroende för regeringen eller en minister. Det är en majoritet av riksdagens 349 ledamöter. Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för statsministern måste hela regeringen avgå eller utlysa ett extra val. Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för en minister måste ministern avgå.

SD, M, KD och V har sagt att de skulle rösta igenom en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. Tillsammans har de tillräckliga mandat att fälla regeringen.

Om inte regeringen kan omförhandla den fria hyressättningen och få V att backa kommer regeringen att falla.

Om regeringen fälls hamnar regeringsbildningen i talmannens händer, i så kallade talmansrundor för att försöka skapa underlag för att bilda en ny regering.

Ett annat alternativ är att statsminister Stefan Löfven själv upplöser regeringen och utlyser extraval.

Källa: Riksdagen.se

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons